V. Zelenskis: Rusija Donbase sutelkusi „maksimalią kovinę galią“

V. Zelenskis: Rusija Donbase sutelkusi „maksimalią kovinę galią“


Padėtis Rytų Ukrainoje, pasak prezidento Volodymyro Zelenskio, lieka labai sudėtinga. Ten sutelkta „maksimali rusų pajėgų kovinė galia“, - sakė jis vaizdo įraše naktį į antradienį. Rusijos daliniai esą mėgina daryti vis didesnį spaudimą ukrainiečių kariams Donbase.


Svarbiais Rusijos kariuomenės taikiniais V. Zelenskis įvardijo Severodonecką, Lysyčanską, Bachmutą, Slovianską ir Avdijivką. Pirmadienį buvo šaudoma ir Charkive bei Sumų regione Ukrainos šiaurės rytuose.


Rusija į Ukrainą įsiveržė vasario 24 dieną. Kyjivas šiuo metu tikisi didelio puolimo prieš savo gynybinių pajėgų centrą Donbase šalies rytuose. Sloviansko-Kramatorsko regionas yra didžiausia aglomeracija Donbase, kuri vis dar kontroliuojama Kyjivo. Čia įsikūrusi ir šalies rytuose veikianti vadavietė.


V. Zelenskis vaizdo įraše užsiminė ir apie dėl karo gresiantį grūdų trūkumą pasaulyje. 22 mln. tonų grūdų, kurie Ukrainoje paruošti eksportui, dėl Rusijos vykdomos uostų blokados negali būti išgabenti iš šalies. Prezidentas įspėjo, kad dėl to Afrikos, Azijos ir Europos šalims gresia badas, kuris vėlgi gali išjudinti migraciją.


V. Zelenskis tame įžvelgia Rusijos prezidento Vladimiro Putino siekį destabilizuoti Vakarus. Ukraina yra viena didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje. Ir Vakarų politikai kaltina Rusiją naudojant bado krizę kaip spaudimo priemonę, kad Vakari sušvelnintų sankcijas. Maskva kaltinimus neigia.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)