Berlynas žada paramą Baltijos šalims: „Esame jūsų pusėje“

Berlynas žada paramą Baltijos šalims: „Esame jūsų pusėje“


Tęsiantis įtampai dėl Ukrainos, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pažadėjo Baltijos šalims Berlyno paramą. „Esame jūsų pusėje. Tai man labai svarbu“, - sakė jis susitikime su Lietuvos, Latvijos ir Estijos lyderiais.


Baltijos valstybės, anot O. Scholzo, yra tiesiogiai veikiamos nerimą keliančių Rusijos karinių veiksmų. „Mes labai rimtai vertiname savo sąjungininkių susirūpinimą“, - teigė jis.


Iš Rusijos, anot O. Scholzo, laukiama veiksmų padėčiai sušvelninti. „Dabar svarbu deeskalacija“, - pabrėžė jis. Rusija esą neturėtų nuvertinti NATO sąjungininkių vienybės ir ryžto. Bendra pozicija esą yra aiški: „Esame vieningi ir ryžtingi“.


Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda prieš susitikimą neslėpė nusivylimo dėl Berlyno atsisakymo tiekti ginklus Ukrainos konflikte. „Jei sąžiningai, mes tikėjomės daugiau, - sakė G. Nausėda TV stočiai „Welt“. – Bet, žinoma, suprantame to priežastis“. Didelė dalis Vokietijos gyventojų pasisako prieš ginklų tiekimą.

REKLAMA


Nepaisant to, Lietuvos prezidentas „labai veiksminga“ pavadino Vokietijos paramą. „Papildomi kariai, kurių prašome, bus papildomas pastiprinimas“, - teigė jis.


G. Nausėda pasisakė už tai, kad „Nord Stream 2“ dujotiekis būtų naudojamas kaip „svertas“ konfliktui išvengti. „Nenoriu savo vokiečių draugams nurodinėti, ką jiems daryti, - sakė jis. – Tačiau  mes nuo pat pradžių buvome skeptiški dėl „Nord Stream 2“. Projektas esą „labai pavojingas“ ir „ekonominiu požiūriu nėra naudingas“. Jis padidina Europos priklausomybę nuo rusiškų dujų.


Prezidentas kartu patvirtino savo susirūpinimą, kad Rusija gali planuoti puolimą. Ne tik Ukrainoje jis mėgina „kelti mums baimę“, - TV stočiai „Welt“ sakė G. Nausėda, paminėdamas, kad neseniai padidintas rusų karių skaičius Baltarusijoje. „Galbūt taip mėginama sukurti tikrą puolimo galimybę, - sakė jis. – Mes labai nerimaujame dėl šios grėsmės“. Būtina pademonstruoti „stiprybę“ Rusijos atžvilgiu.


Baltijos šalys, kurios pačios jaučia Rusijos grėsmę, reikalauja griežtos pozicijos Maskvos atžvilgiu Ukrainos konflikte. Berlynas nesutinka tiekti ginklų Ukraina, tačiau paskelbė, kad nusiųs į Lietuvą papildomai 350 karių rytiniam NATO flangui sustiprinti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 19 (2024)

    Savaitė - Nr.: 19 (2024)



Daugiau >>