A. Blinkenas: „Nord Stream 2“ jau yra spaudimo Rusijai priemonė

A. Blinkenas: „Nord Stream 2“ jau yra spaudimo Rusijai priemonė


Prieštaringai vertinamas „Nord Stream 2“ dujotiekis, pasak JAV valstybės sekretoriaus Antony‘io Blinkeno, jau yra Vakarų spaudimo Rusijai priemonė Ukrainos konflikte.


„Atkreiptinas dėmesys, kad vamzdynu dar neteka dujos. Tai reiškia, kad dujotiekis yra Vokietijos, JAV ir jų sąjungininkių, o ne Rusijos svertas“, - sakė jis Berlyne bendroje su Vokietijos užsienio reikalų ministre Annalena Baerbock spaudos konferencijoje.


„Nėra abejonių“, kad Maskva, svarstydama tolesnius savo žingsnius, atsižvelgs į šį faktą, teigė A. Blinkenas.


A. Baerbock savo ruožtu pabrėžė, kad Berlynas sankcijų Rusijai klausimu glaudžiai bendradarbiauja su JAV. Tai apima „ir energijos klausimą“, - sakė ji.


Kalbėdamas apie „Nord Stream 2“ A. Baerbock atkreipė dėmesį į Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo žodžius šia tema šią savaitę.  Atsakydamas į klausimą apie politinę dujotiekio projekto reikšmę, O. Scholzas antradienį spaudos konferencijoje teigė, jog yra aišku „kad brangiai kainuos ir kad bus diskutuojama apie viską, jei bus surengta karinė intervencija į Ukrainą“. Nuo tada niekas nepasikeitė, pabrėžė A. Baerbock.

REKLAMA


Rusija netoli Ukrainos yra sutelkusi gausias pajėgas. Vakarai grasina sankcijomis, jei rusų kariai įžengs į kaimyninę šalį. „Nord Stream 2“, kaip sankcijų instrumento, naudojimas Vokietijoje vertinamas prieštaringai. Ypač dalis O. Scholzo socialdemokratų argumentuoja, kad tai ne politinis, o ekonominis projektas.


Vokietijos ir Rusijos dujotiekio projektas daug metų kelia ginčus tarp Berlyno ir jo Vakarų sąjungininkų. A. Blinkenas ketvirtadienį pakartojo, kad JAV „ilgai“ buvo prieš dujotiekį. Praėjusią liepą Vokietija ir Vašingtonas susitarė dėl kompromiso, kuris leido baigti tiesti dujotiekį Baltijos jūros dugnu be amerikiečių sankcijų. Kartu susitarimas numato padarinius, jei kiltų pavojus Ukrainos, kaip tranzitinės šalies, statusui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)