NATO Rytų Europoje dislokuoja papildomą karinę techniką

NATO Rytų Europoje dislokuoja papildomą karinę techniką


NATO Rytų Europoje dislokuoja karo laivus ir naikintuvus, taip siekdama galimos Rusijos invazijos į Ukrainą akivaizdoje sustiprinti šio regiono gynybą.


„NATO ir toliau imsis visų reikiamų priemonių, kad galėtų apsaugoti ir apginti visas Aljanso nares, o tai apima Aljanso rytinio flango stiprinimą. Visuomet reaguosime į bet kokius mūsų saugumo aplinkos pažeidimus“, – sakoma NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo pranešime.


Aljansas atkreipė dėmesį į pastarosiomis dienomis, be kita, ko, Danijos, Ispanijos ir Nyderlandų priimtus sprendimus į Rytų Europos šalis nusiųsti laivų ir lėktuvų. J. Stoltenbergo pranešime taip pat minimas Prancūzijos siūlymas į Bulgariją nusiųsti karių, ir priduriama, kad „JAV taip pat aiškiai nurodė, jog svarsto padidinti savo karinį buvimą“.


Pastaruoju metu vis labiau būgštaujama, kad Rusija gali įsiveržti į Ukrainą, nes praėjusių metų pabaigoje prie šios šalies sienų sutelkė daugiau kaip 100 000 karių. Maskva savo ruožtu tvirtina nesirengianti pradėti puolimo.

REKLAMA


Kilus karo grėsmei, NATO priklausančios Rytų Europos šalys ragino padėti sustiprinti jų gynybą.


Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius savo „Twitter“ paskyroje parašė, kad „artėjame prie taško, kai į dalinių telkimą Rusijoje ir Baltarusijoje reikėtų sureaguoti atitinkamomis NATO atsakomosiomis priemonėmis. Atėjo laikas padidinti Aljanso pajėgų buvimą rytiniame flange“.


NATO šiuo metu rengia siūlymą suorganizuoti dar vieną derybų su Rusija ratą, Kremliui paskelbus daugybę reikalavimų, pagal kuriuos NATO negalėtų į savo narių gretas priimti Ukrainos ir sumažinti savo pajėgų skaičių Europos rytuose. Aljansas savo ruožtu tvirtina nesiderėsiąs dėl savo „pagrindinių principų“, įskaitant visų NATO šalių narių gynimą ir leidimą partneriams priimti nuosavus sprendimus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)