Kitų metų Nobelio taikos premijai pasiūlyti Honkongo gyventojai

Kitų metų Nobelio taikos premijai pasiūlyti Honkongo gyventojai


Viena Norvegijos parlamentarė Honkongo gyventojus pasiūlė kitų metų Nobelio taikos premijai. Honkongiečiai „kiekvieną dieną rizikuoja savo gyvybe ir saugumu, siekdami nuomonės laisvės ir demokratijos“, taip savo iniciatyvą tviteryje argumentavo deputatė Guri Melby. Šis pasiūlymas gali smarkiai pakenkti Norvegijos santykiams su Kinija.


G. Melby trečiadienį laikraščiui „Aftenposten“ sakė, kad Honkongo gyventojų veiksmai turi įtakos toli už regiono ribų. Parlamentarė priklauso mažai liberaliai Norvegijos partijai, kuri yra valdančiosios koalicijos narė.


Nors Nobelio komitetas nepriklausomas nuo Norvegijos vyriausybės, pasiūlymas gali turėti padarinių Norvegijos santykiams su Kinija. Pekinas 2010 metais, reaguodamas į Nobelio taikos premijos skyrimą kinų disidentui Liu Xiaobo, įšaldė diplomatinius santykius su Norvegija. Santykiai normalizavosi tik po šešerių metų, kai Norvegijos vyriausybė pažadėjo „neremti jokių akcijų“, kurie kenkia kinų interesams.


Buvusią britų karūnos koloniją jau kelis mėnesius drebina beprecedenčiai protestai. Pradžioje jie buvo nukreipti prieš planuojamą įstatymą, kuris numatė įtariamųjų ekstradiciją į Kiniją, o vėliau peraugo į nepasitenkinimą prokinietiška Honkongo vyriausybe ir demokratijos suvaržymais.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)