Pasaulis atsisveikina su konfliktų ir garsenybių mirčių aptemdytais 2016-aisiais

Pasaulis atsisveikina su konfliktų ir garsenybių mirčių aptemdytais 2016-aisiais


2016-iesiems artėjant prie pabaigos, pasaulis atsisveikina su konfliktų ir garsenybių mirčių aptemdytais metais.


Štai kaip įvairiose valstybėse ruošiamasi pasitikti Naujuosius metus:


AUSTRALIJA


Daugybės garsenybių mirtimis paženklintus metus Sidnėjus palydės pagerbdamas kai kuriuos mylimiausius 2016-aisiais išėjusius muzikantus. Per garsųjį fejerverkų šou, nušviesiantį dangų virš uosto, skambės kompozicija, įkvėpta velionių Princo ir Deivido Bovio sukurtų dainų.


„Tikimės šiemet pirmąkart paversti lietų purpuriniu ne tik nuo baržų, bet ir nuo Sidnėjaus uosto tilto“, – sakė fejerverkų programos direktorius Fortunatas Fotis, užsimindamas apie Princo hitą „Purple Rain“.


Nuo baržų uoste bus paleista 7 tonos fejerverkų. Šou metu numatomas ir „Vilio Vonkos momentas“, pagerbiant velionio aktoriaus Džino Vailderio garsiausią vaidmenį, sakė viena iš vakaro programos prodiuserių Ketrin Flanagan. Be to, bus prisimintas ir žymusis D.Bovio kūrinys „Space Oddity“, kai dangų nušvies Saturno, mėnulio ir žvaigždžių pavidalo fejerverkai. Šis muzikantas gyveno Sidnėjuje 9-ame ir 10-ame dešimtmečiais, iš viso apie 10 metų.

REKLAMA


„Deja, šiemet netekome daug muzikos ir pramogų pasaulio legendų iš viso pasaulio“, – sakė K.Flanagan. „Taigi, skambant jų muzikai per Sidnėjaus Naujųjų metų išvakarių fejerverkų šou, galime pamąstyti apie praėjusius metus bei apie tai, kas laukia ateityje“, – sakė ji.


Apie pusantro milijono žmonių vyksta į didžiausią Australijos miestą stebėti vidurnaktį dangų nušviesiančių fejerverkų. Saugumui užtikrinti buvo pasitelkta 2 000 papildomų policijos pareigūnų, o kai kurias gatves užtvers autobusai, kad būtų išvengta sunkvežimių atakų kaip Berlyne ir Nicoje.


Pareigūnai paragino žmones švęsti kaip įprastai, nors visame pasaulyje, taip pat ir Australijoje, baiminamasi ekstremistų atakų. Penktadienį vienas vyras buvo suimtas dėl internete paskelbtų grasinimų surengti Sidnėjuje išpuolį per šventes. Naujojo Pietų Velso policija nurodė, kad jis veikė vienas ir nenustatyta jokių sąsajų su ekstremistų grupuotėmis.

REKLAMA


„Geriausias būdas, kaip mes galime atsakyti į grėsmes, tvyrančias visame pasaulyje, yra kovoti už mūsų laisves, naudotis jomis, ir dalis to yra išeiti į gatves ir švęsti Naujuosius metus“, – sakė valstijos premjeras Maikas Beirdas.


Pasaulis atsisveikina su konfliktų ir garsenybių mirčių aptemdytais 2016-aisiais


LAS VEGASAS


Manoma, kad Las Vegasas sulauks daugiau kaip 300 000 svečių, norinčių ekstravagantiškai sutikti Naujuosius metus.


Naktiniai klubai kviečia į didžėjaus Kalvino Hariso, reperių Ti Peino bei Kendriko Lamaro ir atlikėjų Dreiko bei Bruno Marso pasirodymus, o miesto žymiausi virėjai paruošė prašmatnių vakarienių pasiūlymų su ikrais bei šampanu.


Vidurnaktį mieste bus surengtas aštuonių minučių fejerverkų šou, kurie bus leidžiami nuo kelių lošimo namų stogų.


Federaliniai pareigūnai įvertino šią šventę ir Niujorko „Times“ aikštėje vyksiantį renginį kaip beveik prilygstančius amerikietiškojo futbolo nacionalinės lygos finalui „Super Bowl“. Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnai ir vietos policijos departamentai ruošiasi užtikrinti Naujuosius metus švęsiančių žmonių saugumą.


JAPONIJA


Japonijoje vidurnaktį skambės šventyklų varpai, o japonų šeimos susirinks prie šventinių stalų, ant kurių tradiciškai bus makaronų bei įvairių šventinių skanėstų.


„Jaučiu dvilypį jausmą“, – sakė Meidzi (Meiji) universitete Tokijuje ekonomiką studijuojanti 21 metų Kami Mijamoto. Ji šventėms išvyko namo į Hakusaną Išikavos prefektūroje.


„Pasaulis artėja konservatyvios izoliacinės politikos link“, – sakė ji apie prezidento rinkimus JAV, „Brexit“ referendumą ir tai, kas, jos manymu, laukia per rinkimus Europoje 2017 metais.


„Supratome, kaip vertinga yra gauti teisingą informaciją“, – pridūrė ji.


Pasak K.Miyamoto, šiais metais vienas iš įsimintiniausių įvykių jai buvo trijų savaičių studijos Pietų Korėjoje. Merginą nustebino ir sujaudino užmegzta draugystė su korėjiečiais studentais; be to, ji nusprendė savo studijose susitelkti į Japonijos santykius su Pietų Korėja.


„Atrodo, kad mokymasis apie JAV ir Europą yra apie praeitį, o Rytų Azijos studijos – apie ateitį“, – sakė ji.


Mergina sakė, kad jos motina tradiciniam Naujųjų metų stalui ruoš grikių makaronų (soba), tik pagal jų šeimos receptą jie bus pagardinti krevetėmis bei svogūnų laiškais. Atėjus Naujiesiems metams, visa šeima, taip pat ir jos jauniesni brolis su sese, važiuos į artimiausią šventyklą, kurioje melsis, kad ateinantys Gaidžio metai pagal Mėnulio kalendorių būtų sėkmingi.



Pasaulis atsisveikina su konfliktų ir garsenybių mirčių aptemdytais 2016-aisiais


KINIJA


Pekino ir Šanchajaus, dviejų didžiausių Kinijos miestų, gyventojai praleis Naujųjų metų išvakares esant gana smarkiai sustiprintai saugumo padėčiai, nurodė policiją cituojanti Kinijos žiniasklaida.


Bundo pakrantėje Šanchajuje šiemet šventės nebus, šią savaitę pranešė pareigūnai. Be to, miesto centre bus draudžiama pardavinėti, šaudyti ir gabenti fejerverkus.


Dideli pastatai, ant kurių dažnai būna rodomi šviesų šou, taip pat liks tamsoje. Prieš dvejus metus 300 000 žmonių susirinkus pažiūrėti planuoto šviesų šou, Šanchajaus Bundo rajone per spūstį žuvo per 30 žmonių.


Pekino policija taip pat nurodė, kad populiariuose prekybiniuose Sanlituno ir Guomao rajonuose Naujųjų metų sutikimo renginių šiemet organizuojama nebus. Kinijos sostinės policija patarė piliečiams vengti perpildytų vietovių, akylai prižiūrėti vaikus bei senyvus giminaičius ir žinoti, kur yra išėjimai iš susibūrimo vietų.


PIETŲ KORĖJA


Šimtai tūkstančių Pietų Korėjos gyventojų Naujųjų metų išvakarėse išeis į gatves ir surengs jau devintą savaitgalį iš eilės vyksiantį protestą prieš į korupcijos skandalą įsipainiojusią prezidentę Pak Gjunhė, prieš kurią gruodžio 9 dieną buvo pradėta apkalta.


Vakare vyksiantis protestas sutaps su tradicine Seulo varpų skambinimo ceremonija senoviniame Bosingako paviljone. Manoma, kad šis renginys taip pat taps politiniu pareiškimu prieš prezidentę.


Miesto meras Pak Vonsunas į ceremoniją pakvietė vieną vyrą, kurio paauglys sūnus buvo tarp daugiau kaip 300 žuvusiųjų per 2014 metų kelto katastrofą, ir moterį, kurią Antrojo pasaulinio karo metais seksualiai išnaudojo japonų kariuomenė.


Prezidentė Park Geun-hye buvo smarkiai kritikuojama dėl jos vyriausybės reakcijos į kelto katastrofą.


„2016 metais įvyko tiek daug neįtikėtinų dalykų. Jie neatrodė tikri; atrodė, lyg tai būtų filmas“, – sakė viena protesto dalyvių Li Huimi. „Taigi tikiuosi, kad 2017-ieji atneš pabaigą visai tai netvarkai. Viskas išsispręs greitai ir iškart, ir mes visi būsim laimingi“, – pridūrė ji.


INDIJA


Dauguma žmonių Indijoje leidžia Naujųjų metų išvakares su šeima. Delio ir daugelio kitų miestų laikraščiai buvo pilni didžiulių skelbimų apie prašmatnius vakarėlius ištaiginguose viešbučiuose ir restoranuose. Jie žada įvairių Bolivudo ir televizijos žvaigždžių pasirodymus.


Policija alkotesteriais tikrina vairuotojus, o prekybos centruose ir restoranuose buvo sustiprintas saugumas.


Vakariniame Mumbajaus mieste prie Indijos vartų memorialo vyks didžiuliai gatvės vakarėliai, kuriuose dalyvaus tūkstančiai žmonių. Ten skambės muzika, šoks šventės dalyviai ir bus leidžiami fejerverkai.


Pagal BNS inf.
REUTERS-Scanpix nuotr.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)