Burokėliai virtuvėje virsta sveikais skanėstais

Burokėliai virtuvėje virsta sveikais skanėstais


Burokėlių, kaip ir bulvių, rasi kiekvienoje virtuvėje. Ir kiekvienos šeimininkės darže, jei tik tokį turi. Tai nuo seno vertinamos ir mėgstamos daržovės. Ką naujo ir netikėto iš jų galima paruošti šiandien?


Rasa DERENČIENĖ


Lietuvoje burokėliai auginti jau XVI amžiuje, jų kainos buvo įtrauktos į Lietuvos Statuto kainyną. Tai vienos vertingiausių pas mus auginamų šakniagumbinių daržovių. Jų sultys rekomenduojamos ligoniams po traumų ir operacijų, sveikstantiesiems po sunkių ligų. Ir ne veltui, nes 100 g burokėlių yra dešimtadalis būtinos paros geležies normos ir vitamino C, juose daug lengvai įsisavinamų angliavandenių, organinių rūgščių, virškinimą ir šalinimą gerinančios ląstelienos, kraują stiprinančios folio rūgšties, yra šiek tiek B grupės vitaminų. Jie naudingi ir dėl pektinų, kurie valo organizmą ir šalina iš jo kenksmingas medžiagas. Teigiama, kad organiniai burokėlių junginiai gerina medžiagų apykaitą, skatina kraujodaros procesus.


Sveikuoliai pataria valgyti žalius

Tradiciniai mūsų patiekalai dažniausiai gaminami iš virtų, keptų ar marinuotų burokėlių, tačiau šviežiuose, žinoma, išlieka daugiau vertingųjų medžiagų. Anksčiau sveikuoliai, o dabar ir žaliavalgiai siūlo salotoms naudoti žalius burokėlius: labai plonai sutarkuotus juos tinka maišyti su obuoliais, kopūstais, svogūnais, gardinti saulėgrąžų, moliūgų, sezamų sėklomis, alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis. Tokios salotos ypač tinka prie visų mėsos patiekalų, jas galima valgyti su bulvėmis ar skrudinta duona.

REKLAMA


Virti, kepti ar marinuoti?


• Salotoms, mišrainėms, šaltibarščiams dažniausiai naudojami virti burokėliai. Jų virimo laikas priklauso nuo šakniagumbio dydžio ir derliaus nuėmimo laiko – švieži burokėliai išverda maždaug per 30–40 minučių, senesni verda ilgiau. Virti reikėtų neluptus, nepažeistus burokėlius, kad į vandenį ištekėtų kuo mažiau sulčių. Kuo mažiau jų ištekės, tuo sodresnis bus burokėlių skonis.


• Dėl minėtos priežasties salotoms naudojamus burokėlius geriau kepti orkaitėje. Burokėlių mėgėjai vieningai tvirtina, kad būtent tokie yra gardžiausi, nes nepraranda savo skonio. Geriausia vidutinio dydžio burokėlių gumbus suvynioti į foliją (kiekvieną atskirai) ir kepti 190 0C orkaitėje apie 1 val. (didesni kepa ilgiau). Iškepusius ataušinti, nulupti, supjaustyti ir... duoti peno fantazijai gaminant salotas, užtepėles, sriubas. Nesunaudotus galima laikyti šaldytuve apie savaitę.


• Keptus burokėlius galima ir marinuoti – jie tada įgauna sodrų saldžiarūgštį skonį. Greitam vartojimui supjaustytus keptus burokėlius reikėtų užpilti marinatu, išvirtu iš vandens, acto ir prieskonių (lauro lapo, kvapiųjų ir juodųjų pipirų, druskos) – tokius galima valgyti ir vienus, ir ruošti jų salotas.

REKLAMA


Prašmatnių salotų idėjos


Pastaruoju metu burokėlių salotas labai populiaru gaminti su Viduržemio jūros regiono sūriais: feta, mocarela, rikota. Tokie deriniai išties tinkami, švelniai rūgštūs sūriai puikiai dera su salsvo skonio burokėliais, lėkštėje gražiai atrodo sodri raudona, balta ir žalia (salotų) spalvos. Štai keletas idėjų patiekalų improvizacijoms. Iškeptus orkaitėje burokėlius supjaustykite griežiniais ar pusgriežiniais, apšlakstykite citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi, pabarstykite grūstais kmynais arba pistacijomis ir, išdėlioję lėkštėje, apibarstykite peletrūnais ir truputį druska pabarstyta rikota. Galite dėti ir gražgarsčių.


Mocarelą supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite lėkštėje pakaitomis su marinuotų burokėlių griežinėliais. Apibarstykite bazilikų lapeliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Labai skanu su šviežia juoda grūdėta duona.
Keptą burokėlį supjaustykite pusgriežiniais ir sumaišykite su kriaušių (labiausiai tinka “Conference” rūšies) skiltelėmis, fetos sūrio kubeliais ir žiupsneliu pakepintų moliūgų sėklų. Apšlakstykite alyvuogių aliejaus, acto ir medaus užpilu, papuoškite mėtų lapeliais.


Pagardai, užtepėlės


Iš keptų burokėlių galima paruošti ir gardžių užtepėlių, trapučių, duoniukų, traškučių pagardų. Smulkiai sutarkuokite pusę burokėlio, sumaišykite jį su tepamuoju grietinėlės sūriu (pavyzdžiui, “Philadelphia”) ir šaukšteliu tarkuotų krienų, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir tepkite ant traškučių.



Keptų burokėlių kubelius galima maišyti ir su ananasais (tiek konservuotais, tiek šviežiais). Sumaišykite lygiomis dalimis ir užpilkite raudonojo vyno acto ir alyvuogių aliejaus užpilu. Valgykite uždėję ant trapučių.


Naujoviškos sriubos


Iš burokėlių galima išvirti ne tik tradicinius barščius ar paruošti šaltibarščius. Vis populiaresnės ir trintos jų sriubos. Susmulkintą svogūną pakepinkite svieste, sudėkite supjaustytą saliero lapkotį, susmulkintą morką ir trumpai pakepkite. Tada įpilkite apie 1 l daržovių ar vištienos sultinio, sudėkite kubeliais supjaustytą burokėlį, sutarkuotą antaninį obuolį, įmeskite lauro lapą, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir pavirkite apie 15–20 min. (kol burokėliai suminkštės). Nukaistą sriubą kiek atvėsinkite ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Patiekite apibarstytą fetos sūriu arba su grietine. Į burokėlių sriubą galima dėti bulvių, česnakų, salierų gumbų, įpilti obuolių sulčių, dėti itališkų ar kitokių prieskoninių žolelių mišinių – sriuba kaskart bus kitokia.

Išnaudokite spalvą


Nors pas mus populiariausi raudonieji burokėliai, iš tikrųjų jų būna įvairių spalvų – baltų, geltonų, oranžinių, margų. Tačiau raudonieji mūsų gomuriui kol kas įprasčiausi. Iš jų gaminamos salotos ar garnyras nusidažo ryškiai raudona spalva. Arba suteikia gaminiui rausvą atspalvį, nelygu, kiek jų įdėta. Tai lemia šakniagumbiuose esančios pigmentinės medžiagos. Burokėlių sultys – natūralus, sveikatai nekenkiantis ir netgi naudingas dažiklis. Šia burokėlių savybe galima išmoningai pasinaudoti. Jų sultimis ar marinatu tinka nurausvinti tarkuotus krienus, majonezą, silkes, įvairius padažus, įpilti gaminant naminius makaronus, ruošiant tortų ar pyragaičių glajų, pilti į kepamus keksiukus.

Verta žinoti

• Burokėlių žiemai galima ir užsišaldyti. Juostelėmis ar šiaudeliais supjaustytus burokėlius „porcijomis“ sukrėskite į šaldymo maišelius ir dėkite į šaldiklį – turėsite jau gatavų greitiems barščiams.


• Teigiama, kad daugelis lapinių rūšių burokėlių maistinėmis ypatybėmis lenkia šakniagumbinius. Lapuose ir lapkočiuose gausu karoteno, vitaminų C, B1, B2, A, fosforo, geležies, kitų mineralinių medžiagų, angliavandenių, ląstelienos. Švieži jie ypač tinka salotoms ruošti. Lapinių burokėlių šaltąjį sezoną galima užsiauginti ir namuose ant palangės.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 43 (2024)

    Savaitė - Nr.: 43 (2024)