Alytiškės kolekcijoje – 147 skirtingos pomidorų veislės

Alytiškės kolekcijoje – 147 skirtingos pomidorų veislės


Meilė Taraškevičienė


Tarp daržininkų įnoringieji pomidorai užsitarnavo ypatingą vietą ir galima drąsiai teigti, kad tapo viena populiariausių lietuvių auginamų daržovių. Nors pomidorams auginti reikia kantrybės, laiko ir daug rankų darbo, jie ne tik neatbaido augintojų, bet dar labiau juos įtraukia į sūkurį, iš kurio ištrūkti nedažnam pavyksta. Pomidorai sužavėjo ir alytiškę Lijaną Ulenskienę, kurios kolekcijoje vaisius nokina net 147 išskirtinės jų veislės.


Egzotikos mėgėja


„Man viskas gražu, kas neįprasta akiai, – sako L. Ulenskienė, kurią augalai masino nuo pat vaikystės. –Kaskart, kai eidavau iš mokyklos namo, užsukdavau į parduotuvę patikrinti, ar kartais neatvežė naujų gėlių. Buvau nuolatinė gėlių parduotuvės lankytoja. Dažnai vien tik pasižiūrėti būdavo negana, norėdavosi naują augalą matyti kasdien savo kambaryje ant palangės, todėl vis kaulydavau mamos, kad ką nors neįprasta nupirktų.“


Ypatingą potraukį augalams jautusi Lijana pasirinko nieko bendra su jais neturinčius mokslus. Nesigaili, nes silpnybę augmenijai gali patenkinti savo sode. Vos tik netoli Alytaus įsigijo sklypą sodininkų bendrijoje „Rugelis“, pradėjo veisti kuo įmantresnius dekoratyvinius, sodo ir daržo augalus. Netrukus dėmesį patraukė ir pomidorai, nes jie sužavėjo nestandartinėmis lapų ir vaisių spalvomis ir formomis.

REKLAMA


Kuo labiau moteris jais domėjosi, tuo didesnė pagunda atsirado išbandyti kuo daugiau jų veislių. Pomidorai – viena lengviausiai selekcininkų įnoriams „pasiduodančių“ daržovių, todėl nėra ko stebėtis jų veislių ir hibridų gausybe. Mėgėjams kolekcionuoti augalus pomidorai ypač tinka. Tuo įsitikinti galima pravėrus Lijanos šiltnamio duris ir pasidairius po išpuoselėtą jos sodybą, kurioje šiemet visuose pasieniuose išrikiuoti pomidorų vazonai.


Ne derlius svarbiausia


Lijana apie kiekvieną pomidorų veislę kaupia duomenis savo knygoje. Joje 147 veislių aprašai. „Kasmet visų kolekcijos veislių pomidorų nesėju, renkuosi tas, kurios pernai pasiteisino, arba naujų veislių įsigytas sėklas, – pasakoja jau 15 metų šiomis daržovėmis besižavinti sodininkė. – Taip pat sėju seniai augintus pomidorus tam, kad būtų atnaujinti sėklų ištekliai ir išliktų kolekcijoje. Į dirvą patenka tik po 2 kiekvienos veislės sėklas, iš kurių išaugę daigai keliauja į šiltnamį.“

REKLAMA


Šiemet pomidorai labai gerai dygo, todėl visų veislių „atstovai“, kuriuos norėjosi išbandyti, nedideliame sodo šiltnamyje netilpo. Daugiausia į šiltadaržį galima pasodinti 80 daigų, o Lijana paprastai jų turi apie 100. Taigi, be šiltos pastogės liko apie 20 daigų, kuriuos šeimininkė pasodino į didelius 15 l talpos plastikinius vazonus. Ši vasara palanki pomidorams ir lauke augti, todėl rizika atsipirko. Kad negautų lietaus, „tremtiniai“ surikiuoti pasieniais po pastogėmis. O kad nepakenktų kaitrūs saulės spinduliai, vazonai aprengti maišais. Pietinėje malkinės pusėje įkurdintus pomidorus nuo kaitros saugo medinė tvorelė.


Pašnekovė neslepia nuogąstavusi dėl jų likimo, tačiau dabar, kai mato užuovėjoje nokstančius vaisius, kaip gražiai jie atrodo ir dera su kitais augalais, savo chuliganišku projektu tik džiaugiasi. O ir daug laiko jų priežiūrai nesugaišta. Lijana pomidorus sodino į specialiai paruoštą guolį iš šiaudų, užimančių maždaug pusę vazonų, ir komposto. Pomidorams tokie neįprasti patalai labai patiko, todėl augo kaip ant mielių. Dažnai laistyti irgi nereikėjo: tvyrant karščiams dviejų kartų per savaitę pakako.


„Auginu pomidorus ne dėl didelio derliaus, bet dėl grožio – lapų, žiedų, įdomesnės formos“, – pabrėžia Lijana, kuriai šeimos nariai kartais priekaištauja, kad valgyti pomidorų nėra, nes dauginti numatyti vaisiai akylai saugomi.



Sodininkų bendrijoje, kur daržai šalia vienas kito, labiau plinta ir kenkėjai, ir ligos, nuo jų neapsisaugosi, tačiau Lijana išsiverčia be chemikalų. „Daržoves valgai pats ir šeimos nariai, todėl augalų apsaugos cheminių priemonių nenaudoju, – sako pašnekovė, kuri porą kartų per sezoną pomidorus nupurškia pieno ir jodo mišiniu. – Pasitaiko, kad atsiranda dėmėtų lapų, juos nedelsdama nuskabau, tačiau iki šiol augalus didesnės bėdos aplenkė.“


Visą interviu, taip pat ar verta patiems pasiruošti sėklų ir skanų pomidorų padažo su slyvomis receptą galite perskaityti 16-ajame (2018) žurnalo „Namie ir sode“ numeryje.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)