Morkų rugpjūtis: kaip jas prižiūrėti tokiu metų laiku?

Morkų rugpjūtis: kaip jas prižiūrėti tokiu metų laiku?


Rugpjūtis – pats morkų šakniavaisių augimo įkarštis. Kaip dabar morkas prižiūrėti? Ar jas dar laistyti, tręšti? O gal duoti joms ramybę?


Rima Marcinkevičienė


Palikti erdvės augti


Rugpjūtį daržininkai jau rauna morkytes maistui. Reikėtų jas rauti taip, kad drauge nušautume du zuikius: ir maistui panaudotume, ir paskutinį kartą praretintume. Retinti dar tikrai galima, tik tai daryti reikia atsargiai raunant kiekvieną pasirinktą morkytę. Tarp liekančių toliau augti šakniavaisių turėtų likti 4–6 cm. Duobutes išrovus morkas reikia užberti žemėmis, kad neliktų tuščių ertmių ir kitos morkos toliau augtų.


Išsirovus morkyčių maistui jokiu būdu negalima lapų mesti netoli lysvės. Mat lapų skleidžiamas kvapas privilioja morkines museles. Rauti morkas geriausia vakare, o išrautų augalų lapus reikia iškart nešti į komposto duobę ir užberti žemėmis arba pjuvenomis.


Saulė ir solaninas


Rugpjūtį morkų lapai jau būna vešliai suaugę, todėl neretai morkos gauna per mažai šviesos, o tarplysviuose kaupiasi drėgmė. Rekomenduojama morkų lysvėje kiekvienos eilutės lapus šiek tiek atlenkti, kad lysvė gerai vėdintųsi ir šakniavaisiams užtektų saulės šviesos.

REKLAMA


Reikia nepamiršti, kad morkos antroje vegetacijos pusėje dažnai būna išlindusios iš žemės, todėl jas būtina apkaupti arba mulčiuoti kompostu ar durpėmis. Iš žemės išlindusios ir šviesoje pabuvusios morkų viršūnėlės pažaliuoja. Pažaliavusioje morkų dalyje kaupiasi solaninas, jis įsiskverbia į visą šakniavaisį ir morkos apkarsta. Pažaliavusią morkos dalį būtina nupjauti, nes ji nuodinga. Tačiau net ir nupjovus pažaliavusį galiuką likusi morka jau nebus saldi.


Antrasis musių antpuolis


Prasidėjo antrasis morkinių musių antpuolis! Antrosios kartos muselės ima skraidyti liepos pabaigoje bei rugpjūtį. Pastebėjus kenkėjų, būtina imtis priemonių.


• Morkas galima aptverti 60–90 cm aukščio tvorele iš agroplėvelės, nes šių musių patelės skraido tik pažeme, tad aukščiau plėvelės jos neskrenda.


• Galima morkas apskritai uždengti agroplėvele – kai kurie daržininkai, siekdami išvengti morkinių muselių antpuolių, siūlo morkas auginti būtent taip.

REKLAMA


• Morkų pasėlius dar nevėlu mulčiuoti durpėmis – jų morkinės muselės vengia.


• Patartina rugpjūčio pradžioje morkas nupurkšti fitopreparatais (dilgėlių ištrauka, česnakų, ramunėlių, pelynų nuovirais), palaistyti vandeniu su degutu, tarplysvius pabarstyti sausų garstyčių arba tabako milteliais.


Grėsminga liga


Antroje vasaros pusėje neretai pasireiškia morkų fomozė (Phoma rostrupii). Ligą sukelia Rostrupo vingiagrybiai (Phoma rostrupii Sacc). Ant sergančių lapų gyslų ir lapkočių atsiranda pailgų pilkšvai rusvų dėmių. Lapai džiūsta, lapalakštis ligos pažeistoje vietoje nulūžta. Morkos šakniavaisio galvutę ir žemiau esančią dalį apima tamsiai rudas puvinys. Tiesa, augiau žalos ši liga padaro lietingą vasarą, o šios vasaros lietinga tikrai negalima pavadinti. Morkos fomoze dažniau serga augdamos lengvose ir mažai organinių medžiagų turinčiose dirvose. Ši liga rimta, todėl pasirodžius pirmiesiems ligos požymiams morkas reikia nupurkšti fungicidais ir purškimus kartoti kas 10–14 dienų. Be to, dirvą patariama gausiau patręšti kalio ir fosforo trąšomis.

Rečiau, bet gausiai


Morkų šaknų sistema jau gerai išsivysčiusi, todėl šaknys gali imti drėgmę ir maisto medžiagas iš gilesnių dirvos sluoksnių. Reikia nepamiršti, kad paviršinis laistymas morkoms nėra efektyvus. Nors morkos jautresnės drėgmei pirmoje vegetacijos pusėje, drėgmės joms reikia ir rugpjūtį. Šiuo metu intensyviausiai auga šakniavaisiai. Kai antroje vasaros pusėje dirva sausa, morkos užauga šakotos ir tarsi medinės. Nuo drėgmės pertekliaus jos ima skilinėti ir išrautos pūva.



Dabar laistyti morkas reikia kitaip nei vegetacijos pradžioje – rečiau, bet gausiau. Pakanka kartą per savaitę ar net kas 10 dienų, tačiau pilti apie 10 l vandens į 1 kv. m dirvos. Vanduo turi prasiskverbti į gilesnius dirvos sluoksnius. Norint išvengti grybinių ligų geriausia laistyti anksti ryte. Kaip visada, palaisčius rekomenduojama supurenti dirvą. Taip augalai gauna daugiau deguonies, o drėgmė ilgiau išsilaiko gilesniame dirvožemio sluoksnyje.


Pamaitintos būna skanesnės


Rugpjūčio pradžioje labai veiksminga tręšti pelenais. Beriama maždaug 0,5 stiklinės pelenų vienam išilginiam metrui lysvės. Pelenais patręštos morkos ne tik užauga skanesnės, bet ir apsaugomos nuo daugelio kenkėjų bei ligų. Galima patręšti ir laistant kalio sulfato tirpalu (10 l vandens – 1,5 šaukšto trąšų).


Morkas rugpjūčio pradžioje labai naudinga purkšti boro rūgšties tirpalu (20 g – 10 l vandens), o rugpjūčio viduryje – mangano sulfato tirpalu (30 g – 10 l vandens). Taip patręštos morkos būna saldesnės ir sukaupia daugiau karoteno.


Skatinti šakniavaisių augimą padeda ir mielės. 100 g šviežių mielių, ištrintų su 2 šaukštais cukraus, reikia ištirpinti 10 l vandens, palaikyti apie 2 val. ir laistyti morkas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)