Rugsėjo 1-ąją mokiniai visi mokiniai grįžta į klases: skiepijimasis išlieka rekomendacija, testavimas privalomas darbuotojams

Rugsėjo 1-ąją mokiniai visi mokiniai grįžta į klases: skiepijimasis išlieka rekomendacija, testavimas privalomas darbuotojams


Bendrojo ugdymo mokyklų, profesinio mokymo įstaigų, universitetų ir kolegijų mokiniai ir mokytojai grįžta į švietimo įstaigas. Šiemet bendrojo ugdymo mokyklų duris pravers 324,9 tūkst. mokinių, iš jų 28,3 tūkst. pirmokų ir 22,1 tūkst. abiturientų. Preliminariais duomenimis, profesinio mokymo įstaigose mokysis 29,4 tūkst. mokinių. Universitetuose ir kolegijose studijuos 104,8 tūkst. studentų, iš jų 18,8 tūkst. pirmakursių.


Mokymas vyks vadovaujantis sveikatos ministro reikalavimais


Skiepijimasis nuo COVID-19 išlieka rekomendacinis, norint saugiai tęsti kontaktinį ugdymą. Testavimas bus privalomas švietimo įstaigų darbuotojams, o mokiniams savanoriškas. Kaukes turės dėvėti ir mokytojai, ir mokiniai nuo penktos klasės.


Antradienį švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė su švietimo bendruomenės atstovais pasirašė kreipimąsi į dėl naujų mokslo metų. Šio kreipimosi tikslas – apibrėžti pagrindinius mokyklų veiklos principus naujais mokslo metais, akcentuojant saugų kontaktinį ir vaikų interesus atitinkantį ugdymą. Pagrindinis susitarimo siekinys, kad vaikai saugiai mokytųsi klasėse. Todėl pasirašytu susitarimu švietimo bendruomenė paragino vakcinuotis ir testuotis.

REKLAMA


Kontaktinis mokymas bus organizuojamas laikantis operacijų vadovo – sveikatos apsaugos ministro nustatytų saugumo reikalavimų. Griežtesni reikalavimai taikomi aukštojo mokslo studijoms, tęstiniam profesiniam mokymui ir neformaliam suaugusiųjų švietimui: čia kontaktiniai užsiėmimai galimi tik pasiskiepijusiems, persirgusiems arba periodiškai besitestuojantiems žmonėms.


Nuo vasario 1-osios abiturientai mokytųsi kontaktiniu būdu net ir įvedus nuotolinį mokymą


Švietimo ministrė J. Šiugždinienė antradienį akcentavo, kad ministerija dės visas pastangas, jog vaikai galėtų mokytis kontaktiniu būdu. Pasak jos, sprendimas įvesti nuotolinį mokymą priklausytų nuo naujų COVID-19 atvejų, mirčių skaičių, ligoninių lovų užimtumo. Tačiau ministrė tuo pačiu pažymėjo, kad Vyriausybė, priimdamas sprendimą, vertintų visas aplinkybes.


„Man atrodo, kriterijai yra aiškūs (...) Tie kriterijai turbūt: lovų skaičius, atvejų skaičius, mirčių skaičius. Jais ir bus vadovaujamasi priimant sprendimą Vyriausybėje, bet tai turi būti atskiras sprendimas, įvertinus visas aplinkybes, išnaudojus visas įmanomas priemones“, – antradienį atsakydama į žurnalistų klausimus kalbėjo J. Šiugždinienė.

REKLAMA


Pasak ministrės, pagal šiuos kriterijus, riba, kurią viršijus būtų pereita prie nuotolinio mokymo, negali būti labai aiškiai apibrėžta, kadangi reikia įvertinti labai daug veiksnių.


„Raudona riba nėra aiški ir jos negali šiandien būti. Tai tikrai priklauso nuo įvairių dalykų, ir jeigu mes šiandien pasakytume, kad tai yra tūkstantis, tai turbūt nelabai ką reikštų, nes reikia įvertinti ir kitus kriterijus, taip pat tą patį imunizacijos lygį ir kaip mums seksis“, – aiškino J. Šiugždinienė.


Kiek anksčiau rugpjūčio mėnesį ministrė yra sakiusi, kad net ir įvedus nuotolinį mokymą, abiturientai nuo vasario 1 dienos būtų mokomi kontaktiniu būdu. Atskiru Vyriausybės sprendimu, įvertinus pandeminę situaciją, išbandžius visas kitas pandemijos valdymo priemones, mokyklose gali būti pereinama prie nuotolinio mokymo. Tačiau net ir esant pačiam blogiausiam scenarijui, nuotolinis ugdymas nebūtų taikomas ikimokykliniame ir pradiniame ugdyme ir abiturientams.


„Ikimokyklinukai ir pradinukai visada mokosi kontaktiniu būdu. Taip pat dvyliktokams net ir blogiausiu scenarijumi būtų taikoma išimtis – nuo vasario 1 dienos visi abiturientai būtų klasėse“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje tuomet teigė J. Šiugždinienė.


Mokinių vakcinacija išlieka rekomendacija


Skiepijimas rekomenduojamas visiems švietimo įstaigų darbuotojams, kurie nėra persirgę, taip pat mokiniams nuo 12 metų ir studentams. Rugsėjo pirmosios išvakarėse ministrė pažymėjo, kad jokios prievartos skiepijant moksleivius nėra ir nebus. Skiepijimas, akcentavo ji, yra rekomendacija, kad galėtų tęstis kontaktinis ugdymas.



„Tikrai esame kalbėję ir su tėvais, juos nuramindami, kad jokios prievartos čia negali būti. Mes tiesiog raginame skiepytis, teikiame visą informaciją apie skiepų naudą, bet prievartos čia negali būti“, – sakė ministrė.


Švietimo įstaigų darbuotojai aktyviai skiepijasi nuo COVID-19: visiškai pasiskiepiję daugiau nei ketvirtadalis švietimo įstaigų darbuotojų. Taip pat jau pasiskiepijo kas ketvirtas 12-15 metų vaikas, 16-24 metų amžiaus grupėje pasiskiepijo maždaug du trečdaliais gyventojų.


Testavimas mokytojams privalomas, mokiniams savanoriškas


Neįgijusiems imuniteto švietimo įstaigų darbuotojams Vyriausybės nustatyta tvarka bus privaloma reguliariai testuotis. Nepasiskiepiję ir nepersirgę švietimo įstaigų darbuotojai, dirbantys kontaktinį darbą, turės prieš grįždami į darbą ir vėliau periodiškai kas 7–10 dienų testuotis.


Testai privalomi švietimo įstaigų darbuotojams, laisviesiems mokytojams ir kitiems švietimo teikėjams. Taip pat ir visiems kitų įstaigų darbuotojams, kurie teikia valymo, maisto tiekimo ar kitas paslaugas švietimo įstaigoje ir kituose švietimo teikėjuose. 


Mokinių sveikatos patikrinimas dėl COVID-19 bus savanoriškas. Testavimas nebus barjeras eiti į mokyklą. Ją privalo lankyti visi sveiki ir nesantys izoliacijoje vaikai. Mokykla pasirenka testavimo būdą: kaupinių ar greitieji antigenų testai.


Taip pat turės būti matuojama į švietimo įstaigą atvykstančių mokinių, darbuotojų temperatūra. Jei vaikas ar darbuotojas turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių, pavyzdžiui karščiuoja (37,3 °C ir daugiau, kosėja, yra pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), jis negali dalyvauti pamokose ar dirbti.

REKLAMA


Bus draudžiama į užsiėmimus atvykti asmenims, kuriems privaloma izoliacija.


Jei suserga vienas vaikas, visai klasei izoliuotis nebūtina


Jei klasėje vienas ar keli vaikai užsikrės koronaviruso infekcija, visai klasei nebūtinai teks izoliuotis. Epidemiologai bendraus su ugdymo įstaiga ir aiškinsis, kokie asmenys turėjo sąlytį su užsikrėtusiuoju ir koks buvo sąlyčio pobūdis. Bus nustatomi didelį ir mažą sąlytį turėję žmonės – bendraklasiai arba pedagogai. Specialistai kiekvieną atvejį vertins individualiai.


Nustačius, kad rizika buvo aukšta, izoliuotis reikia keturiolika dienų nuo paskutinės sąlyčio dienos. Norint susitrumpinti izoliacijos laiką, septintą izoliacijos dieną reikia atlikti PGR tyrimą. Gavus neigiamą testo atsakymą, izoliacija gali būti nutraukiama po dešimtos dienos.


Kaukių dėvėjimas privalomas mokiniams nuo penktos klasės


Visi švietimo įstaigų darbuotojai ir mokiniai nuo penktos klasės uždarose patalpose turės dėvėti kaukes. Kaukių bus leidžiama nedėvėti vaikams, dalyvaujantiems stovyklose, mokiniams ir mokytojams, kai jie sportuoja, veiklų, kurių negalima atlikti būnant su kauke vykdymo metu, taip pat neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei, arba jei darbuotojas negali dėvėti kaukės dėl vykdomos veiklos pobūdžio, pvz., darbo su klausos negalią turinčiais mokiniais.


Mokyklos turės kontroliuoti srautus


Darželiuose turės būti užtikrinama maksimali grupių izoliacija, vaikai turės nuolatos lankyti tą pačią grupę, grupės veikla turės būti vykdoma taip, kad būtų išvengta skirtingas grupes lankančių vaikų kontakto. Pedagogai tą pačią dieną galės dirbti tik vienoje grupėje.


Bendrojo ugdymo mokyklose bus reguliuojami srautai, kad būtų išvengta jų maišymosi. Mokyklose srauto dydis – 100 žmonių. Srauto dydis profesinėje mokykloje – 150 mokinių.

REKLAMA


Būreliuose ir kituose neformalaus švietimo užsiėmimuose, organizuojamuose uždarose erdvėse vienu metu, galės dalyvauti ne daugiau kaip 30 asmenų. Skaičius neribojamas, jei visi vaikai ir darbuotojai yra arba pasiskiepiję arba persirgę, arba nuolat testuojasi dėl COVID-19 ligos.


Dažnai liečiami paviršiai turės būti valomi ne rečiau kaip 2 kartus per dieną. Taip pat turės būti sudarytos sąlygos rankų higienai ir dezinfekcijai.


Mokyklų renginiams taikomi visiems viešiems renginiams galiojantys reikalavimai


Rengiant Rugsėjo 1-osios šventę mokyklose galios tie patys saugumo reikalavimai kaip ir visiems viešiems renginiams.


Atviroje erdvėje vykstančių renginių dalyvių skaičius bus neribojamas. Tačiau jei šventėje lauke dalyvaus daugiau kaip 500 žmonių, juos reikės skirstyti į sektorius, kad srautai nesimaišytų.


Jei šventė bus organizuojama patalpoje, joje be srautų skirstymo galės dalyvauti iki 500 žmonių, tačiau bus negalima užpildyti daugiau kaip 75 proc. patalpoje esančių sėdimų vietų. Jei dalyviai turės galimybių pasus, šis reikalavimas netaikomas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)