Vilnius artėja prie prestižinės klasės būsto vakuumo

Vilnius artėja prie prestižinės klasės būsto vakuumo


Per metus Vilniuje nekilnojamojo turto (NT) pasiūla prestižiniame segmente sumažėjo daugiau negu 3 kartus – nuo 1186 butų praėjusių metų liepą iki 355 butų šių metų tą patį mėnesį. Ekspertai vardija šio pokyčio priežastis ir prognozes ateities rinkai.


Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Homa“, vystanti projektą Vilniaus centre, Vytenio g. 4, fiksuoja itin didelį ir sparčiai išaugusį klientų interesą aukščiausios klasės prestižiniam būstui įsigyti. Pasak bendrovės vykdomosios direktorės Jurgitos Kveselaitės, kalbant apie prestižinės klasės butus, šiuo metu pasiūla Vilniuje siekia tik kiek daugiau nei 350, t.y. apie 10,6 proc. visos naujų butų sostinėje pasiūlos. Metų pradžioje ši dalis sudarė apie 20 procentų.


Didelis tankis Senamiestyje augina kainas


J. Kveselaitė atkreipia dėmesį, kad centrinė Vilniaus dalis, kurioje plėtojamas prestižinis būstas, yra pakankamai sutankinta, nemažai objektų jau išplėtota, tad galima daryti prielaidą, kad šiame segmente įprastinės pasiūlos ir pasirinkimo greičiausiai niekada nebebus.

REKLAMA


„Dabartinės tendencijos prestižiniame naujo būsto segmente veda į tai, kad ši rinka bus itin riboto dydžio. Joje paklausa greičiausiai ir liks didesnė už pasiūlą. Tokiame kontekste kaina yra linkusi didėti, kol paklausa susibalansuoja su pasiūla ir nusistovi tam tikras kainos vidurkis“, – sako J. Kveselaitė.


Jos teigimu, artimiausiu metu prestižinės klasės būsto segmente laukia būtent toks procesas.


„Paskutiniu metu būsto kainos buvo linkusios kilti, tad ir toliau bus polinkis kainoms kisti į didėjimo pusę. Šiuo metu prestižinės klasės būsto kainos svyruoja nuo 2500 iki 5000 eurų už kvadratinį metrą, pasitaiko ir iki 7000 eurų. Išskirtinio turto išskirtiniam pirkėjui vis mažėja, tad esami projektai kainas miesto centre dar labiau sukels”, – prognozuoja „Homa” vadovė.


Vilniečių įpročiai ir poreikiai auga


J. Kveselaitė sako, kad auga ir klientų poreikiai – europietiško modernaus miesto bei Vilniaus senamiesčio sintezė domina prestižą, aukšto lygio kultūrą, gausybę pramogų, patogų susisiekimą be automobilio mėgstančius miesto gyventojus.

REKLAMA


„Šiandien labiausiai geidžiamo aukščiausios kokybės NT projekto paveikslas apjungia ne tik butus, bet ir komercines patalpas, kad tame pačiame pastate ar netoliese gyventojai rastų jiems reikalingas paslaugas bei kavines. Prestižinis būstas reiškia ne tik vietą mieste, bet ir gerai išvystytą infrastruktūrą aplink“, – teigia ji.


Vienas iš pagrindinių prestižinės klasės būsto pirkėjų pageidavimų – paruošta vieta elektromobiliui arba galimybė tokią vietą įsirengti po poros metų. Elektromobilio įkrovimo stotelei reikalingi specialūs elektros įvadai, todėl statytojas turi tai paruošti iš anksto.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)