Mokslo metai COVID-19 akivaizdoje: kaip Vilniuje į klases grįš mokiniai

Mokslo metai COVID-19 akivaizdoje: kaip Vilniuje į klases grįš mokiniai


Naujų mokslo metų pradžia atrodys kitaip nei praėjusių pabaiga, tačiau viską lems ir pačių mokinių bei jų tėvų, globėjų požiūris į koronavirusą. Iki rugsėjo 1-osios likus kelioms savaitėms Vilniuje pasiskiepiję yra kiek daugiau nei trečdalis (38 proc.) 12–15 metų vaikų ir daugiau nei du trečdaliai – 70,2 proc. – 16-24 metų jaunuolių. Pamokoms mokyklose vykstant kontaktiniu būdu, klasėje nustačius užsikrėtimo atvejį, pasiskiepijusiems nuo COVID-19 arba turintiems antikūnų, izoliacija negrės.


Pagal Švietimo, mokslo ir sporto bei Sveikatos apsaugos ministerijų patvirtintą tvarką ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis, pagrindinis ir vidurinis ugdymas ateinančiais mokslo metais turi vykti tik kontaktiniu būdu, laikantis patvirtintų saugumo priemonių.


Imunizaciją gerokai pagreitintų skiepijimasis, o vakciną greitai ir paprastai galima gauti LITEXPO vakcinacijos centre, Lukiškių a. ir V. Gerulaičio g. 1 esančiuose skiepijimo punktuose bei po sostinę važinėjančiuose skiepobusuose.

REKLAMA


„Kol neturėjome galimybės skiepyti paauglių, jų saugumą užtikrinome reguliariu testavimu. Tačiau dabar situacija kita – turime veiksmingas vakcinas, kuriomis galima skiepytis nuo 12 metų. Testai leidžia įvertinti, ar virusas šalia, o skiepai padeda apsaugoti gyvybes. Kol kas mažai aiškumo dėl testų prieinamumo prasidėjus rugsėjui, nes situacija yra dinamiška, tačiau kas tikrai nesikeis – tai galimybė pasiskiepyti. Todėl, jei galime save ir artimuosius apsaugoti šiandien, neatidėkime to vėlesniam laikui“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės vakcinacijos koordinatorius Kipras Krasauskas.


Vilnius reguliariai testuos pradinukus


Vilniaus mokyklos labai atsakingai žiūri į saugų grįžimą į mokyklas. Prieš rugsėjo 1-ąją visi mokiniai su mokytojo arba sveikatos specialisto pagalba atliks greituosius antigenų testus.


Prasidėjus rugsėjui pradinukai toliau periodiškai testuosis kaupinių metodu kas 4-7 dienas. Paaiškėjus, kad vienas iš kaupinių turi COVID-19 ligos požymių, visi mokiniai iš vieno kaupinio bus kviečiami atlikti PGR testą V. Gerulaičio g. 1. Atlikus PGR testą ir paaiškėjus, kad vaikas serga COVID-19, visa klasė izoliuojama ir pamokos tęsiamos nuotoliniu būdu.

REKLAMA


Šių metų vasario – birželio mėnesiais Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ mokyklose atliktas testavimo procesas parodė, kad apmokius moksleivius ir mokyklos bendruomenės narius, testavimas tinkamai, saugiai ir greitai gali būti atliekamas savikontrolės principu, todėl vaikai galės iš nosies landos imti ėminius patys, prižiūrimi visuomenės sveikatos specialisto ar kito mokyklos bendruomenės nario.


Kaip atrodys 5-6 klasių mokymasis


Dalis šių klasių moksleivių jau patenka į galinčiųjų pasiskiepyti kategoriją, todėl 12 metų sulaukę mokiniai galės pasiskiepyti ir saugiai dalyvauti kontaktiniame ugdyme. Likusi klasės dalis,periodiškai galės atlikti testus savikontrolės būdu. Nustačius COVID-19 atvejį mokyklos bendruomenė spręs, kaip toliau tęsti ugdymo procesą – mišriu ar nuotoliniu būdu.


Kaip mokysis vyresni nei 12 metų moksleiviai?


12 metų ir vyresni mokiniai gali skiepytis, o tai užtikrina ne tik apsaugą nuo COVID-19 komplikacijų, bet ir tai, kad klasėje nustačius COVID-19 kontaktą turėjusiam pasiskiepijusiajam nereikės izoliuotis. Kadangi pamokos vyks kontaktiniu būdu, nepasiskiepijusieji mokiniai turės reguliariai testuotis. Jiems bus atliekamas testavimas nebe kaupinių būdu, o antigenų testas, kuris ne visiems yra pati maloniausia patirtis.


Tai atvejais, kai pradinių ir vyresnių klasių moksleiviai persirgo COVID-19 liga ir nuo ligos praėjo ne daugiau kaip 210 dienų, kai jie vakcinuoti pilnu „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer-BioNTech“) ir „Spikevax“ (buvusi „Moderna“) vakcinų kursu, testavimas nebus privalomas. Kartu testavimas nebus privalomas mokiniams, jeigu jie turi antikūnių, t. y. atlikus greitąjį serologinį testą ir gavus teigiamą atsakymą nuo testo atlikimo momento 60 dienų.



Primename, kad nuo 12 metų skiepijama „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer-BioNTech“) ir „Spikevax“ (buvusi „Moderna“) vakcinomis. Paaugliai nuo 12 iki 16 metų skiepui turi atvykti su tėvais arba teisėtu globėju. Nuo 16 metų paaugliai gali skiepytis nelydimi.


Paaugliams nuo 12 metų pagal Europos vaistų agentūros (EVA) Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komiteto (CHMP) rekomendaciją nuo gegužės mėn. galima skiepytis „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer-BioNTech“) vakcinomis, o nuo liepos mėn. – ir „Spikevax“ (buvusi „Moderna“) vakcinomis.


Dažniausi šalutiniai poveikiai, pasireiškę paaugliams nuo 12 metų, buvo panašūs į 18-mečių ir vyresnių žmonių: tai – skausmas injekcijos vietoje, nuovargis, galvos, raumenų ir sąnarių skausmai, padidėję limfmazgiai, šaltkrėtis, pykinimas, vėmimas ir karščiavimas. Šie šalutiniai poveikiai paprastai buvo lengvi ar vidutinio sunkumo ir praėjo per kelias dienas po vakcinacijos.


Iki mokslo metų pradžios mokyklos nuolat primins mokiniams ir jų tėvams, globėjams apie galimybę pasiskiepyti, informuos, kaip bus organizuojamas ugdymo procesas, jei nepasiskiepijęs mokinys dėl COVID-19 turės privalomai izoliuotis. Nuotolinis ugdymas negalės trukti ilgiau nei nustatytas izoliavimosi laikotarpis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)