Prezidentas pasirašė skaidrumą statybų srityje didinančias įstatymo pataisas

Prezidentas pasirašė skaidrumą statybų srityje didinančias įstatymo pataisas


Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Statybos įstatymo pakeitimus, įteisinančius statybininkų tapatybės identifikavimą (ID). Prezidento pasirašyti Statybos įstatymo papildymai nustato, kad statybvietėje dirbti statybos darbus galės tik tie asmenys, kurie turi statybininko tapatybės identifikavimo kodą.


Įstatymo pataisos įsigalioja nuo 2022 m. sausio 1 dienos.


Pasak prezidento, skaitmeninis statybininkų identifikavimas yra tinkama priemonė ne tik mažinant šešėlinę ekonomiką ir į biudžetą nesumokamų mokesčių dalį, bet ir užtikrinant statybų sektoriaus darbuotojų socialines garantijas, taip pat sąžiningą konkurenciją statybų versle.


„Gerovės valstybę galime kurti tik tinkamai finansuodami viešąsias paslaugas. Tačiau, tyrimų duomenimis, šešėlinė ekonomika Lietuvoje vis dar maždaug trečdaliu didesnė nei vidutiniškai ES. Turime išmaniais ir kūrybiškais sprendimais atkovoti žymią valstybės finansų dalį iš šešėlio, ypač didžiausios rizikos sektoriuose. Statybininko ID sistema – vienas tokių sprendimų, dabar jį reikia kuo efektyviau įgyvendinti“, – sako šalies vadovas.

REKLAMA


Prezidento teigimu, diskusijos dėl skaidraus darbo Lietuvos statybų sektoriuje užsitęsė pernelyg ilgai, todėl dabar labai svarbu, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir jos įgaliotos institucijos bei pareigūnai neatidėliodami užtikrintų šešėlį statybų sektoriuje mažinančios sistemos veiksmingumą.


Prezidentas kelia tikslą, kad jau kitąmet, statybose mažėjant šešėliui, valstybės biudžetą papildytų nesąžiningų sektoriaus dalyvių nuslepiamos lėšos, o pats statybų verslas veiktų skaidriau ir efektyviau. Valstybinės mokesčių inspekcijos vertinimu, statybų sektoriuje per metus neapskaitoma 500–700 mln. eurų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>