G. Nausėda užstojo Vengriją dėl LGBTQ įstatymo: pirmiausia turime įvertinti tai, ką siekiama padaryti

G. Nausėda užstojo Vengriją dėl LGBTQ įstatymo: pirmiausia turime įvertinti tai, ką siekiama padaryti


Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad ne visa kritika Vengrijai, kuri pastaruoju metu susilaukė pastabų ir aštrių epitetų iš ES kolegų dėl įstatymo, draudžiančio nepilnamečiams suteikti prieigą prie bet kokios medžiagos LGBTQ tema, yra teisinga.


„Mes pirmiausia turime kalbėti apie tuos dalykus, kurie yra svarbūs ES. Šiandien diskusija vyko kartais nueinant nuo objekto ir, tiesą sakant, kartais kolegos nelabai susipažinę su įstatymo tekstais mėgindavo komentuoti.


Manau, kad tai nėra teisinga. Pirmiausia turime įvertinti tai, ką Vengrija siekia padaryti, ką padarė, ir tik tada imtis to vadinamojo teisėjo vaidmens. Šiandien tai padaryti buvo tikrai per anksti“, – žurnalistams penktadienį Briuselyje po EVT posėdžio sakė G. Nausėda.


Kone pusė ES priklausančių šalių, įskaitant Vokietiją, Prancūziją, Ispaniją, Italiją, pasirašė bendrą Belgijos inicijuotą pareiškimą, kuriame išreiškiamas „didelis nerimas“ dėl Vengrijoje išleisto įstatymo.


„Stigmatizuojant LGBTQ žmones, pažeidžiama jų pagrindinė teisė į orumą, kurią apibrėžia Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartija ir tarptautinės teisės įstatymai“, ­– teigiama pareiškime.


Lietuvos prezidentas parašo po šiuo pareiškimu nepadėjo. Pasak jo, ne laiškais yra sprendžiamos problemos.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)