Ekspertai Vyriausybei siūlo karantiną pratęsti, bet švelninti kaukių dėvėjimo taisykles

Ekspertai Vyriausybei siūlo karantiną pratęsti, bet švelninti kaukių dėvėjimo taisykles


Prie Vyriausybės veikianti Sveikatos ekspertų taryba sako pasiūliusi Ingridos Šimonytės vadovaujamam Ministrų Kabinetui pratęsti šalyje įvestą karantiną.


„Visa ekspertų taryba vienbalsiai pritarė, kad karantinas kaip priemonė turi būti pratęsta. Dėl to, kad pats nustatomas atvejų skaičius nebekrenta. Matosi net tam tikras pakilimas. Tai tikrai nėra vadinamoji trečioji banga, kaip buvo ištransliuota, tačiau tai kelia nerimą. Hospitalizacijų kiekis per dieną nėra sumažėjęs taip, kaip norėtųsi“, – antradienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė ekspertų tarybai priklausantis Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas.


Pasak jo, Vyriausybė trečiadienį turės nuspręsti, ar vadovautis ekspertų pateikta išvada.


„Ekspertų tarybos nuomone, karantiną siūloma pratęsti. Vyriausybė svarstys ir nuspręs, ar priimti mūsų pasiūlymą, ar ne“, – teigė jis.


Lapkričio 7 d. Lietuvoje įvestas visuotinis karantinas. Naujoji Vyriausybė, atsižvelgdama į ekspertų rekomendacijas, gruodžio 13 d. priėmė sprendimą karantiną sugriežtinti.

REKLAMA


Sugriežtintas karantinas šalyje paskelbtas iki vasario 28 d.


Sveikatos ekspertų taryba siūlo Vyriausybei drausti nemedicinines kaukes ir švelninti jų dėvėjimo lauke sąlygas


Sveikatos ekspertų taryba siūlo Vyriausybei leisti dėvėti tik medicinines kaukes bei respiratorius bei švelninti jų dėvėjimo lauke sąlygas.


„Mes, peržvelgę naujausią mokslinę literatūrą, rekomendacijas, taip pat įvertinę epidemiologinę situaciją Lietuvoje, manome, kad būtų galima peržiūrėti kaukių reglamentavimą Lietuvoje. (...) Siūlome tiesiog palikti formuluotę, kad kaukės turėtų būti dėvimos atvirose erdvėse tik tada, kai šalia, dviejų metrų atstumu, yra kitų asmenų“, – teigė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas.


„Tai turėtų būti netaikoma šeimos nariams, giminaičiams, vaikams ir pan. Jeigu mes manome, kad nepavyksta išlaikyti dviejų metrų atstumo atviroje erdvėje, tada būtų naudojamos kaukės“, – pridūrė jis.

REKLAMA


Ekspertas mano kad ši priemonė būtų pakankama, siekiant išvengti koronaviruso protrūkių.


Jis taip pat informavo, kad Ekspertų taryba siūlys Vyriausybei uždrausti nemedicininių kaukių dėvėjimą. M. Stankūno teigimu, ekspertų taryba siūlo, kad tai būtų nurodymas, o ne rekomendacija.


„Mes rekomenduojame, kad turėtų būti vis dėlto atsisakoma įvairių kitų veido pakaitalų t.y. įvairiausių skarelių, skydelių ir t.t. ir turėtų būti dėvimos medicininės kaukės arba respiratoriai“, – sakė ekspertas.


M. Stankūno teigimu, šie siūlymai bus svarstomi trečiadienį vyksiančiame Vyriausybės posėdyje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)