Vilniaus universitetas Prancūzijos prezidentui E. Macronui suteiks garbės daktaro vardą

Vilniaus universitetas Prancūzijos prezidentui E. Macronui suteiks garbės daktaro vardą


Į Lietuvą su oficialiu vizitu atvykstančiam Prancūzijos lyderiui Emmanueliui Macronui Vilniaus universiteto (VU) senatas nutarė suteikti garbės daktaro vardą. Kaip informavo universitetas, ateinančios savaitės antradienį E. Macronas dalyvaus diskusijoje su studentais, o po jos Prancūzijos prezidentui bus suteiktas VU garbės daktaro vardas.


 „Esu įsitikinęs, kad iškelta ir įgyvendinta europinių universitetų integracijos idėja yra tvirtas pagrindas Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui suteikti VU garbės daktaro vardą, kartu išreiškiant savo įsipareigojimą Europos universitetų aljansų idėjai. Galima teigti, kad Prancūzijos prezidentas pradėjo šių reikšmingų pokyčių procesą ir tai padarė išsaugodamas klasikinio universiteto idėją ir pagarbą autonomiškumui“, – sako VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.


Kaip teigiama VU išplatintame pranešime, pirmąkart E. Macronas Europos universitetų tinklo siūlymą suformulavo savo žymiojoje kalboje Sorbonos universitete Paryžiuje dar 2017 m. Ši kalba tapo ES vadovų Geteborgo susitikimo vizijos pagrindu švietimo ir kultūros srityje. Kalbėdamas apie globalizaciją ir Europos kontekstą, E. Macronas palietė tokias problemas kaip saugumas, migracinė krizė, stabilumas besivystančiose šalyse ir užsienio politika, ekologinė situacija, tvarus vystymasis, industrinė ir finansinė galia.

REKLAMA


Investicijas į žinias ir kultūrą jis įvardijo kaip vieną iš pagrindinių elementų, leisiančių pasiekti proveržį probleminėse srityse stiprinant Europos identitetą, užtikrinti kultūrinio intelekto ugdymą ir kalbinę įvairovę, padidinti socialinę įvairovę ir judumo prieinamumą visiems, stiprinti Europos studijas visuose švietimo lygmenyse.


Po dvejų metų Europos Komisija paskelbė apie pirmuosius bandomuosius Europos universitetų tinklus, jiems buvo skirtas 5 mln. eurų finansavimas trejų metų laikotarpiui bendroms struktūroms sukurti ir partnerystei stiprinti. 2019 m. VU kartu su europiniu „Arqus“ aljansu tapus šios iniciatyvos dalimi, atsivėrė naujos gilesnio tarptautinio bendradarbiavimo mokslo ir studijų srityse galimybės. Dabar Europos universitetų aljansas jungia Vilniaus, Liono (Prancūzija), Bergeno (Norvegija), Graco (Austrija), Leipcigo (Vokietija), Paduvos (Italija) ir Granados (Ispanija) universitetus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)