Socialdemokratai nusiteikę palaikyti prezidento G. Nausėdos siūlymus

Socialdemokratai nusiteikę palaikyti prezidento G. Nausėdos siūlymus


Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė sako, kad dabar svarbu imtis konkrečių ekonominės krizės prevencijos priemonių, kurios ne tik paskatintų ekonomiką, bet ir būtų reali parama Lietuvos šeimoms ir dirbantiesiems.


„Europos Komisija perspėja, kad dėl ekonomikos sąstingio darbo užmokestis Lietuvoje gali kristi daugiausia visoje ES. Prezidento siūlomas įstatymų pataisų paketas sušvelnintų prognozuojamą neigiamą algų pokytį ir per vartojimo didinimą prisidėtų prie ekonomikos augimo. Mokesčių mažinimas yra pripažįstamas veiksminga ekonomikos krizės prevencijos priemone, kuri trumpuoju laikotarpiu pristabdytų didžiausią galimos krizės negandą – galimą žmonių algų mažėjimą.


Todėl gyventojų pajamų mokesčio mažinimui 97 procentams (tiek Lietuvoje uždirba iki 3 VDU) samdomų darbuotojų kaip laikinai priemonei – taikytinai iki kitų metų sausio 1 dienos – socialdemokratai nusiteikę pritarti. Žinoma, be galo svarbu, kad ta sumažinta mokesčių dalis tikrai būtų skiriama vartojimui mūsų šalyje, o ne išvežama į kaimynines šalis“, – sako R. Budbergytė.

REKLAMA


Socialdemokratų frakcijos nariai išklausė prezidento ekonomiką skatinančio įstatymų paketo pristatymą, dauguma ketina pritarti neapmokestinamo pajamų dydžio didinimui nuo 350 iki 400 eurų, gyventojų pajamų mokesčio laikinam sumažinimui nuo 20 iki 15 procentų pajamų , taip pat vienkartinėms 120 eurų išmokoms visiems vaikams ir po 200 eurų vaikams iš gausių, nepasiturinčių šeimų ar neįgaliems vaikams.


„Kol kas kalbama apie laikinas mokesčių sumažinimo priemones, kurios paskatintų vartojimą trumpuoju laikotarpiu ir kurios dabar, be abejo, yra reikalingos. Tačiau turi būti ir planas – kaip bus sugrįžtama prie ankstesnio pajamų mokesčių tarifo ir kokios priemonės bus numatomos ilgajam periodui. Pandemijos pasekmes, ypač ekonomines, dar tikrai jausime ilgą laiką, todėl reikia galvoti apie atsigavimo priemones ilgesniam laikui – bent dešimtmečiui, o ne tik vienkartines ir artimiausiam pusmečiui“, – sako Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnės pavaduotojas Linas Balsys.

REKLAMA


Socialdemokratai pastebi, kad taikant prezidento siūlomas ekonomikos skatinimo priemones į biudžetą gali būti nesurenkama apie 400 milijonų eurų. Socialdemokratai sako, kad yra nusiteikę palaikyti tas laikinas priemones, kurios užtikrins vartojimą ir sugrąžins biudžeto netektis.


L. Kukuraitis prezidento siūlomą GPM mažinimą vertina atsargiai


Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigia atsargiai vertinąs prezidento Gitano Nausėdos pasiūlymą mažinti gyventojų pajamų mokestį (GPM), tačiau kitas šalies vadovo pasiūlymas – didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD), pasak L. Kukuraičio, būtų socialiai teisinga priemonė.


„Tikėtina, kad šiuo laikotarpiu dirbančiųjų pajamos gali kristi, ir tai yra ta grupė, kuri gali patirti didžiausią neigiamą poveikį. Kai pažiūrime, kaip išsidėsto tos lėšos sumažinus GPM, (...) matome, kad didesnę dalį lėšų gautų tie, kurie turi didesnes pajamas. Iš socialinės pusės žiūrint, tai tų socialinių problemų, kaip skurdas, nelygybė, ši priemonė nemažina. Galbūt net turi tam tikrą neigiamą poveikį, dėl to mes atsargiai žiūrime į šią priemonę“, – antradienį LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras.


Tuo tarpu NPD sumažinimas, pasak L. Kukuraičio, turėtų gerą socialinį efektą ir padėtų spręsti mažas pajamas gaunančių žmonių problemas.


„NPD didinimas (...) turi labai tiesioginį poveikį socialinių problemų mažinimui, ypatingai absoliutaus skurdo. Didžiausias poveikis būtų tiems, kurie turi labai mažas pajamas – pavyzdžiui, suaugusiam dirbančiam žmogui, uždirbančiam minimalų mėnesinį atlygį ir turinčiam vieną ar du vaikus. Tas NPD dydžio padidinimas tikrai padės išlipti iš to atšiauraus skurdo, kur jau praktiškai sudėtinga sudurti galą su galu“, – teigė L. Kukuraitis.



Prezidentūra siūlo iki šių metų pabaigos nuo 20 iki 15 proc. sumažinti GPM tarifą pajamoms, kurios neviršija trijų vidutinių darbo užmokesčių per mėnesį.


Prezidentūros teigimu, anticiklinis fiskalinis žingsnis padėtų Lietuvos ekonomikai išsilaikyti geresnėje padėtyje krizės metu sumažėjus visuminei paklausai.


Siekiant papildomai padidinti mažiausiai uždirbančiųjų pajamas, siūloma ankstinti numatytą NPD padidinimą ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį ir 400 eurų siekiantį NPD jau šiais metais.


Šalies vadovas taip pat siūlo vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį išmokėti vienkartinę 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinę 120 eurų išmoką.


Bendra šio paketo vertė siekia apie 500 mln. eurų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)