Ekonomistas: kuro kaina Lietuvoje turėtų dar kristi

Ekonomistas: kuro kaina Lietuvoje turėtų dar kristi


„Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad artimiausiais mėnesiais naftos kaina rinkoje neturėtų patirti didesnio augimo, o tai gali lemti, kad kuro kaina Lietuvoje galėtų dar nežymiai nukristi.


„Naftos rinkoje situacija yra labai dramatiška, nes ateina suvokimas, kad pasiūla nekrinta tiek, kiek nukrito paklausa, ir dalyje valstybių naftos rezervai jau yra persipildę ar labai arti persipildymo. Realiai fiziškai greitu metu nebus kur dėti naftos. Papildomas pasiūlos mažinimas taps neišvengiamas, tikėtina, kad dalis įmonių tiesiog turės nutraukti veiklą.


Pirmose linijose bus tos šalys, kuriose nebus pakankamai saugojimo rezervų, arba iš dalies tos, kurios yra nekonkurencingos rinkoje. Rinka gali pasikeisti pakankamai žymiai ir pakankamai brutaliai, bet artimiausiais mėnesiais nesitikėčiau didesnio kainų kilimo. Tik vėliau, atsigavus paklausai po krizės, galima to tikėtis“, – Eltai teigė Ž. Mauricas.


„Atitinkamai galutinė kuro kaina Lietuvoje turėtų dar kristi“, – pridūrė jis.


Ekonomisto nuomone, naftos kaina turės ilgesnį laiką pasilaikyti mažo lygio, kad priverstų kai kuriuos gamintojus pasitraukti iš rinkos, o paklausa naftai išaugti galėtų tik metų pabaigoje.

REKLAMA


„Paklausa gali atsistatyti tik šių metų pabaigoje, nes net rezervai yra perpildyti visi. JAV rezervų lygis yra beveik rekordiškai didelis. Tie rezervai linkę augti pavasarį, iki gegužės auga, atėjus vasaros sezonui sumažėja ir rudenį vėl pradeda augti. Dabar, jei to vasaros sezono neturėsime, jei vis dar bus pandemijos grėsmė, tai nebus kur tos naftos dėti. Suirutė naftos rinkoje tęsis iki rudens“, – įsitikinęs Ž. Mauricas.


Anot jo, susidariusi situacija iš rinkos bent jau laikinai gali išstumti spekuliantus.


„Kai ateities sandorių kaina buvopasidariusi neigiama, labai daug buvo sušokę spekuliantų, tikinčių, kad naftos kaina pakils. Tai išėjo atvirkščiai. Signalas investuotojams, kad labai gali nudegti, ir tos minimalios ribos kainos nėra. Manau, kad ir spekuliantai nebus tokie entuziastingi, didindami naftos kainą. Gali būti, kad jų srautai sumažėję irgi lems, kad ta kaina ilgesniu laikotarpiu bus maža“, – teigė ekonomistas.

REKLAMA


JAV „West Texas Intermediate“ rūšies ateities sandorių birželio mėnesio pristatymui naftos kaina popietinėje Azijos prekybos sesijoje penktadienį ūgtelėjo 8,1 proc. ir siekė 17,85 JAV dolerio už barelį. „Brent“ rūšies ateities sandorių birželio pristatymui kaina pakilo 5,7 proc. ir siekė 22,55 JAV dolerio už barelį.


Naftos kainas jau kurį laiką veikia dėl viruso įvestos karantino priemonės ir kelionių apribojimai, smarkiai sumažinę šios žaliavos paklausą. JAV naftos kainos pirmadienį pirmą kartą buvo neigiamos, kadangi ima trūkti vietos atsargoms – pardavėjai buvo pasiryžę primokėti prekybininkams, kad šie iš jų naftą paimtų.


Anksčiau šį mėnesį Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) ir jos sąjungininkės susitarė nuo gegužės sumažinti naftos gavybos apimtis 10 mln. barelių per dieną. Sandoris paskatino naftos rinkas ir užbaigė Saudo Arabijos ir Rusijos kainų karą.


Bankas ANZ sakė, kad yra ženklų, jog naftos gamintojai jau ėmėsi mažinti gavybą, taip padėdami paskatinti kainų augimą.


Be kita ko, naftos rinkas paskatino ir Artimuosiuose Rytuose padidėjusi įtampa.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)