Pasiūlymas Seime – numatyti socialiai teisingesnę paramą karantino metu

Pasiūlymas Seime – numatyti socialiai teisingesnę paramą karantino metu


Seimo narė konservatorė Gintarė Skaistė siūlo pakoreguoti privalomą sąlygą savarankiškai dirbantiems asmenims paskelbus ekstremaliąją situaciją ir karantiną išmokai gauti.


Pasak jos, šiuo metu yra siūloma sąlyga – savarankiškai dirbantiems asmenims būti įregistravus savarankišką veiklą ne mažiau kaip 3 mėnesius per pastarųjų 12 mėnesių. Jos nuomone, tokiu atveju dalis asmenų, kurie nebegali vykdyti savarankiškos veiklos, lieka išstumti iš paramos sistemos.


Todėl G. Skaistė įregistravo pasiūlymą Užimtumo įstatymo pataisoms, siūlydama papildyti sąlygą, kad arba asmuo turi būti įregistravęs savarankišką veiklą ne mažiau kaip 3 mėnesius per 12 mėnesių iki Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino paskelbimo dienos, „arba iki Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino paskelbimo dienos mokėjo socialinio draudimo įmokas ne mažiau kaip 3 mėnesius per 12 mėnesių laikotarpį ir savarankiška veikla nebuvo išregistruota iki Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino paskelbimo dienos“.

REKLAMA


Tokiu būdu, anot G. Skaistės, būtų išlaikytas principas, kad sukaupę reikiamą socialinio draudimo stažą asmenys nepaliekami be valstybės paramos.


Parlamentarė taip pat pateikia vieną iš galimų pavyzdžių. „Pavyzdžiui, asmuo dirbo pagal darbo sutartį. Likus mėnesiui iki karantino pradžios išėjo iš darbo ir registravo individualią veiklą advokato padėjėjo veiklai vykdyti. Nors socialinio draudimo stažas nebuvo nutrūkęs, tačiau valstybės parama jam nepriklausytų. Tačiau jokios kitos veiklos asmuo taip pat vykdyti negali vadovaujantis Advokatūros įstatymu“, – sako G. Skaistė.


Jos nuomone, socialiai teisinga būtų paramą karantino metu užtikrinti visiems, kurie buvo drausti socialiniu draudimu.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)