Lietuvos teritorijoje įsigaliojo karantinas: draudimų ir apribojimų sąrašas

Lietuvos teritorijoje įsigaliojo karantinas: draudimų ir apribojimų sąrašas


Dėl koronaviruso plitimo grėsmės Lietuvos teritorijoje įvedamas karantinas. Vyriausybės nutarimu, karantino režimas tęsis iki kovo 30 d. 24 val. Pasibaigus šiam terminui, karantino laikotarpis galės būti pratęstas.


Mažiausiai kelias artimiausias savaites bus apribota asmenų teisė išvykti ir atvykti į Lietuvos teritorija, bus draudžiami visi renginiai, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veikla. Įvedami įpareigojimai darbui viešajame sektoriuje bei apribojimai sveikatos apsaugos srityje. Šalyje bus sustabdyta švietimo įstaigų veikla.


Įvestas karantinas suponuoja piliečiams ne rekomendacijas, bet įpareigojimus, už kurių nevykdomą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė. Pastebėjus karantino metu daromus pažeidimus, galima kreiptis bendruoju pagalbos numeriu 112.


Įsigaliojus karantino režimui, pateikiame Vyriausybės nutarimu įvedamus draudimus ir apribojimus šalies teritorijoje.


Judėjimas per sieną ir šalies viduje


Uždraudžiama užsieniečiams atvykti į Lietuvą, išskyrus specialius atvejus. Draudžiama Lietuvos piliečiams išvykti iš šalies, išskyrus atvejus, kai jie grįžta į savo gyvenamąją ar vyksta į savo darbo vietą. Bus draudžiamas kruizinių laivų pateikimas į Klaipėdos valstybinį jūrų uostą. Karantino metu prekių judėjimas nebus ribojamas.

REKLAMA


Keisis ir judėjimo šalies viduje tvarka. Karantino metu bus ribojama keliavimo tarpmiestinio ir priemestinio transporto maršrutais tvarka bei intensyvumas: leidžiamas tik sėdimų vietų užėmimas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.


Apribojimai viešajam ir privačiajam sektoriui


Karantino metu šalyje draudžiami visi renginiai ir susibūrimai atviruose bei uždaruose erdvėse, draudžiamas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas.


Įvestas karantino režimas draudžia viešojo maitinimosi įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veiklą, išskyrus kai maistas galinamas išsinešimui arba kitais būdais pristatomas gyventojams.


Veiklos vykdyti negalės prekybos ir pramogų centrai, išskyrus maisto, veterinarijos, vaistinių ir optikos prekių parduotuves juose. Internetinė prekyba ir prekyba, kai prekės pristatomos gyventojams, bus leidžiama.

REKLAMA


Taip pat bus stabdoma sveikatinimo paslaugų centrų, sanatorijų, poilsio centrų veikla, išskyrus individualias reabilitacijos paslaugas, kurios susijusios su gydymu. Draudžiamas grožio paslaugų teikimas, lošimo namų ir lošimo automatų salonų veikla.


Karantino metu viešojo sektoriaus valstybės ir savivaldybių institucijose įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas bus organizuojamas nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus kai būtina atitinkamas funkcijas atlikti darbo vietoje. Tuo tarpu privačiajam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.


Draudžiama veikla vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centruose, karantino metu bus draudžiamas nuteistųjų, suimtųjų lankymas, išskyrus jų susitikimus su gynėjais.


Karatinio laikotarpiu rekomenduojama atsiskaitymams naudoti ne grynuosius pinigus.


Švietimo įstaigų darbo organizavimas


Karantino laikotarpiu bus sustabdytas ugdymo ir vaikų priežiūros procesas bei švietimo veikla visose švietimo įstaigose, dienos ir užimtumo centruose. Valdžia įpareigoja institucijas švietimo įstaigų darbą organizuoti nuotoliniu būdu.


Sveikatos priežiūros įstaigų darbo organizavimas


Karantino metu atidedamos planinės operacijos, išskyrus pagalbą ir sveikatos priežiūros paslaugas, kurių nesuteikus reikšmingai pablogėtų paciento būklė. Bus draudžiamas pacientų lankymas, išskyrus terminalinės būklės pacientų ir vaikų iki 14 metų lankymą.



Bus ribojamas medicininės reabilitacijos paslaugų teikimas, išskyrus tuos atvejus, kurių nesuteikimas sąlygotų paciento neįgalumą.


Karantino režimo laikotarpiu kai kurios paslaugos sveikatos srityje turės būti teikiamos tik nuotoliniu būdu: vaistų ir medicinos pagalbos priemonių išrašymas, konsultacijos, elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimas ir tęsimas, būtinųjų tyrimų paskyrimas, slaugytojo konsultacijos.


Atidedamos planinės konsultacijos, odontologijos paslaugų teikimas, išskyrus pagalbą ir paslaugas, kurių nesuteikus pacientui reikšmingai pablogėtų paciento būklė.


Karantino režimas reikalaus perorganizuoti vaistinių veiklą, siekiant išvengti tiesioginio asmenų kontakto.


Socialines paslaugas teikiančių įstaigų darbo organizavimas


Karantino laikotarpiu draudžiamas lankymas visuose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose.


Visoms Lietuvoje veikiančioms religinėms bendruomenėms rekomenduojama neorganizuoti religinių apeigų, kurios reikalautų viešų susibūrimų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)