Seimas nuvylė medikus: kovojantiems su koronavirusu atlyginimai nebus didinami

Seimas nuvylė medikus: kovojantiems su koronavirusu atlyginimai nebus didinami


Seimui nepavyko įgyvendinti savo planų ir padidinti algų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams.


Seimui antradienį du kartus balsuojant nebuvo priimtos Sveikatos reikalų komiteto (SRK) pirmininkės Astos Kubilienės pateiktos Žmogaus užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo (ŽULPKĮ) pataisos, siūlančios pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose karantino sąlygomis dirbantiems medikams mokėti 50-100 proc. dydžio priedus.


Už įstatymo pataisas balsavo 51 Seimo narys, susilaikė 6, perbalsuojant už jas buvo 54 Seimo nariai, susilaikė 2 parlamentarai. Toks balsavimas neleido priimti įstatymo pataisų.


Planą padidinti algas medikams sugriovė Seimo narių Antano Matulo ir Raimundo Martinėlio pasiūlymas mokėti didesnes algas ir kituose padaliniuose dirbantiems medikams. Jie siūlė, kad paskelbus karantiną visiems sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams būtų mokamas 50 proc. jų pastoviosios darbo užmokesčio dalies dydžio priedas. Tiems, kurie dirba su ypač pavojinga užkrečiamąja liga sergančiais pacientais ar vykdo epidemijų profilaktiką, buvo siūloma skirti nuo 100 iki 150 proc. priedus.

REKLAMA


Seimui pritarus tokiam pasiūlymui, vėliau įstatymų leidėjai suabejojo dėl lėšų šiam pasiūlymui įgyvendinti.


„Noriu paraginti nustoti lieti emocijas, pelnyti sau taškus iš tos situacijos. (...) Nežinome, kiek tęsis situacija, ar skaičiavote lėšas? Greičiausiai – ne. Medikams būtų didesni atlyginimai mokami, bet buvo adekvatūs skaičiavimai, jūs patys ir sugriovėte“, – į nesėkmingą balsavimą dėl medikų algų reagavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.


Tuo metu konservatorius Sergejus Jovaiša apgailestavo, kad neginami medikai.


A. Kubilienė žadėjo įregistruoti naują pasiūlymą, tačiau posėdžiui pirmininkavusi Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė pareiškė, kad toks kelias negalimas. Pasak jos, reikės teikti naują įstatymo pataisų projektą.


Posėdžiui baigiantis pareiškimą Seime nutarė padaryti sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, tačiau tai nebuvo lengva, nes jo kalbą pertraukė opozicijos plojimai.

REKLAMA


„Šiandien teikiate siūlymus, kuriems ir rezervo neužtektų“, – kreipdamasis į opoziciją, sakė A. Veryga. Jis taip pat patikino medikus, kad jų algos didės.


„Norėčiau paprašyti medikų nepasiduoti šitam politiniam cirkui. Įstatymo pataisos bus įregistruotos. Tikiu, kad Seimas jas priims ir medikai gaus didesnius atlyginimus. Ačiū jums visiems už darbą ir nepasiduokime šitai politinei intrigai“, – ragino A. Veryga.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)