Paklausi nauja profesija tiks dirbantiems nemėgstamą darbą ar ieškantiems galimybių

Paklausi nauja profesija tiks dirbantiems nemėgstamą darbą ar ieškantiems galimybių


Renkantis profesinį kelią tenka atsakyti į daugybę svarbių klausimų. Tai padaryti išties nelengva, o besikeičianti situacija rinkoje ir asmeniniai lūkesčiai dažnai atveda prie nemėgstamo darbo. O galbūt dirbate, tačiau norite išplėsti savo galimybes?


Vestuvių planuotojo profesija yra puikus pasirinkimas – tai ir profesinė veikla, ir darbas, o taip pat verslas arba papildomas uždarbis. Ši moderni profesija atveria daugybę kelių saviraiškai ir pasiekimams, tačiau neretai yra apgaubta daugybe mitų. Kviečiame pažinti vestuvių planuotojo profesiją iš arčiau.


Vestuvių planavimo istorija


Dažnai teigiama, kad profesionalūs vestuvių planuotojai atsirado dar visai neseniai. Vis dėlto tai nėra visiška tiesa. Iš tikrųjų jau nuo senų laikų tuokiantis buvo priimta kreiptis pagalbos į artimus giminaičius ar draugus. Tai buvo tiek vyrai, tiek moterys, kuriems sužadėtiniai patikėdavo įvairias organizacines užduotis. Žinoma, tokie asmenys nebuvo tik užkulisių veikėjai, jie taip pat buvo ir vestuvių svečiai. Vis dėlto tokią pagalbą, galima laikyti pirmaisiais žingsneliais vestuvių planuotojo profesijos link.

REKLAMA


Vedybų bumas įsisiūbavo po Antrojo pasaulinio karo, kai imtos švęsti didelės ir ištaigingos amerikietiško tipo vestuvės. Natūralu, kad vien giminaičių pagalbos tokioms šventėms rengti nebepakako, tad sužadėtiniai ėmė ieškoti žmonių, jau rengusių vestuves ir kvietėsi juos į pagalbą. Taip „gimė“ pirmieji vestuvių planuotojai profesionalai, kurie gebėjo koordinuoti ištisas komandas, atlikti visas užduotis ir surengti net karališko lygio vestuves.


Kaip tapti vestuvių planuotoju?


Istorija moko, kad pirmieji vestuvių planuotojai savo profesionalumą grindė patirtimi. Vis dėlto mūsų laikais vien patirties draugų ar giminių vestuvėse tikrai nepakaks. Juolab, kad šiandien sužadėtiniai savo šventėms skiria nemažą biudžetą ir kelia gana aukštus reikalavimus.


Daugybė organizacinių ir paruošiamųjų darbų, gėlės, dekoracijos, maisto tiekimas, pramogos, fotografija ir kita – vestuvių organizavimas apima iš tikrųjų daug skirtingų sričių, reikalaujančių specifinių žinių, tad paradoksalu, kad tokios specialybės nerasite nei vieno universiteto studijų programų sąraše. „Pastebiu, kad vestuvių planuotojo profesiją dažnai renkasi žmonės, matantys save tik šioje srityje. Kita kategorija - ilgą laiką dirbantys nemylimą darbą ir ignoruojantys tikrąjį pašaukimą bei savęs realizavimą. Treti – jau turintys tam tikros susijusios patirties specialistai – floristai, dekoratoriai, renginių vedėjai, fotografai ir pan., siekiantys plėsti esamą veiklą. Dirbdami šventėse jie mato visą „virtuvę“ iš arti, lengvai orientuojasi, turi patirties savo sferoje, tačiau jiems labai stinga žinių, susijusių su planavimu, atsakomybe ir šio darbo subtilybėmis“, – teigia Vestuvių verslo mokyklos įkūrėja, vestuvių planuotoja, floristė Inga Klimienė, šiame versle dirbanti beveik 15 metų.

REKLAMA


Vestuvių verslo mokykla – tai privati iniciatyva, kuri suteikia galimybę mokytis profesionalaus vestuvių planavimo verslo subtilybių ir įgyti paklausią profesiją. Skirtingos programos padeda kiekvienam atrasti savo kryptį, o mokyklos absolventai sėkmingai sukasi profesinėje srityje ir steigia savo verslus. „2016 metais mokykla pradėjo savo veiklą, o šių metų vasarį mokslus pradės nauja, jau aštunta studentų laida. Džiaugiamės sulaukdami susidomėjusių, motyvuotų, daug idėjų ir iniciatyvos profesionaliai dirbti šį darbą turinčių studentų“, – pasakoja Inga Klimienė, kuri taip pat yra viena iš mokyklos dėstytojų.


Vestuvių planavimas – darbas ar verslas?


Manantiems, kad planuoti vestuves yra labai lengva ir smagu, gali tekti nusivilti. „Šiame darbe romantikos netrūksta, tačiau jos tikrai daug mažiau nei daugelis įsivaizduoja. Vestuvių planuotojas susiduria su daugybe skirtingų užduočių, turi būti pasiruošęs spręsti netikėtas situacijas, o jų visada atsiranda“, – teigia I. Klimienė, kuri besimokantiems specialybės paslapčių atskleidžia visą savo žinių ir patirties bagažą.


Vestuvių planuotojai dažniausiai dirba kaip pavieniai specialistai, kai kurie jų turi asistentus ar visą jų komandą. Tai priklauso nuo patirties, profesionalumo, kokio tipo vestuvės organizuojamos. Taigi, vestuvių planavimo studijos dar nesudaro būtinybės iškart kurti savo verslą – pirmiausiai galima gilinti žinias ir kaupti patirtį dirbant su profesionalu, o vėliau imtis ir nuosavos veiklos.


Vestuvių verslo mokyklos įkūrėja pasakoja, kad daugelis žavisi laisvu darbo grafiku, įdomia ir nemonotoniška veikla, geru uždarbiu, tačiau pamiršta apie vyraujančius mitus, stresą, psichologinio pasirengimo poreikį ir netikėtas situacijas. Vestuvių planavimas – tai didelis potencialas geram specialistui, tačiau kartu ši sritis turi ir daugybę spąstų, į kuriuos be žinių ir patirties labai lengva pakliūti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)