Galimybė savarankiškai ugdytis šeimoje skinasi kelią į Švietimo įstatymą

Galimybė savarankiškai ugdytis šeimoje skinasi kelią į Švietimo įstatymą


Seimas antradienį ketina svarstyti Švietimo įstatymo pataisas, numatančias įtvirtinti ugdymosi šeimoje galimybę.


Jeigu Seimas pritartų parlamentarų grupės iniciatyvai, vaikui būtų sudarytos galimybės mokytis savarankiškai kasdien nelankant mokyklos, t. y. ugdytis šeimoje.


Pagal svarstomą projektą, vaikas jo paties ir jo tėvų (globėjų, rūpintojų) pageidavimu gali pagal priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrąsias programas būti ugdomas (ugdytis) šeimoje. Pasirinkus ugdymąsi šeimoje, tėvai (globėjai, rūpintojai) arba vaikas nuo 14 iki 18 metų ir pasirinkta mokykla sudarytų mokymo sutartį. Ugdantis šeimoje įgytą išsilavinimą siūloma prilyginti mokykloje įgytam išsilavinimui.


Prieš sutarties dėl vaiko ugdymosi šeimoje sudarymą mokykla, pasitelkdama reikalingus specialistus, įvertintų ugdymosi šeimoje sąlygas, vaiko brandos ir žinių lygį.


Mokykla, su kuria sudaryta mokymo sutartis, mokinius konsultuotų, aprūpintų mokomąja medžiaga, periodiškai vertintų mokinio mokymosi pažangą ir pasiekimus, socializacijos poreikio užtikrinimą.

REKLAMA


Ugdymosi šeimoje įgyvendinimo tvarką nustatytų Vyriausybė ar jos įgaliota institucija.


Siūloma, kad Švietimo įstatymo pataisos įsigaliotų 2020 m. rugsėjo 1 d.


Šių metų balandžio 25 d. Seimas po pateikimo pritarė šioms Švietimo įstatymo pataisoms. Projekto autorių teigimu, visuomenėje vyksta objektyvūs pokyčiai: vis daugiau tėvų dirba lanksčiu grafiku, nori įsitraukti į vaikų ugdymą ir pašalinti jiems nepriimtinus mokyklų trūkumus. Informacinių technologijų plėtra suteikia mokiniams didesnes galimybes naudotis švietimo ištekliais ir mokytis pagal lanksčią dienotvarkę.


„Mokyklų sistema netenkina visų individualių mokinių poreikių: mokiniai yra skirtingų gabumų ir polinkių, todėl turėtų būti sudaryta galimybė mokytis pagal individualią dienotvarkę, ugdyti mokinio atsakomybę, savarankiškumą. Mokymasis turi vykti saugioje, mokiniui priimtinoje aplinkoje“, – mano projektą parengę parlamentarai.


Parlamentarų duomenimis, daugumoje Europos šalių mokymasis šeimoje yra leidžiamas ir įteisintas. Mokymasis šeimoje yra įtvirtintas Airijos, Belgijos, Danijos, Suomijos, Italijos, Lenkijos, Portugalijos konstitucijose ir kitose šalyse.

REKLAMA


Projektą rengė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto sudaryta darbo grupė iš Seimo narių, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovų, Mokymosi šeimoje asociacijos, Lietuvos tėvų forumo, Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos, VšĮ „Meda project“ atstovų.


Šiuo metu Švietimo įstatyme ir kituose teisės aktuose nėra įtvirtinta galimybė pagal priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrąsias programas vaikui ugdytis šeimoje.


Parlamentarų duomenimis, šiuo metu ugdymasis šeimoje Lietuvoje gali būti aktualus 100-200 mokinių.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>