Pirmalaikių rinkimų iniciatyvos nepalaikė beveik trečdalis balsavime dalyvavusių konservatorių

Paulius Peleckis/BNS


Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumo siūlymo dėl pirmalaikių parlamento rinkimų nepalaikė ne tik koalicijos partneriai Seime, tačiau ir dalis konservatorių partijos atstovų.


Prieš TS-LKD prezidiumo iniciatyvą balsavo 14 konservatorių frakcijos narių, susilaikė – 2. Tuo tarpu pirmalaikių rinkimų siūlymą palaikė 34 konservatorių frakcijos atstovai.


Šios partijos prezidiumo iniciatyvos nepalaikė: Žygimantas Pavilionis, Kazys Starkevičius, Algis Strelčiūnas, Rasa Petrauskienė, Emanuelis Zingeris, Antanas Čepononis, Valdas Rakutis, Antanas Matulas, Jurgis Razma, Vilius Semeška, Audronius Ažubalis, Andrius Kupčinskas, Angelė Jakavonytė. Tuo tarpu susilaikė TS-LKD nariai Edmundas Pupinis ir Vilija Aleknaitė Abramikienė.


Liberalų sąjūdžio ir Laisvės frakcijose palaikiusiųjų šią konservatorių iniciatyvą nebuvo.


Opozicija balsavo skirtingai

Tuo tarpu opozicinės Seimo frakcijos dėl pasiūlymo nubalsavo skirtingai. Šios konservatorių iniciatyvos nepalaikė visi Darbo partijos frakcijos nariai.

REKLAMA


Prieš išankstinius parlamento rinkimus balsavo ir dauguma demokratų frakcijos atstovų – iniciatyvą palaikė tik Vytautas Bakas.


Tuo tarpu Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos priešlaikinių rinkimų siūlymą parėmė. Iniciatyvos nepalaikė tik socialdemokratai Liudas Jonaitis ir Tomas Bičiūnas bei „valstietis“ Antanas Vinkus.


Savo ruožtu Mišrios Seimo narių grupės atstovai balsavo skirtingai – 6 palaikė konservatorių iniciatyvą, 2 susilaikė ir 2 balsavo prieš.


Audringų reakcijų Seimo plenarinių posėdžių salėje susilaukusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iniciatyva dėl pirmalaikių parlamento rinkimų žlugo – Seimas po pateikimo nepritarė konservatorių partijos prezidiumo siūlymui.


Apie visos politinės sistemos pertvarką konservatorių pirmininkas G. Landsbergis prakalbo kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis. TS-LKD pasiūlė rugsėjo 10 d. Seimui surengti naujus rinkimus.


Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų. Tai reiškia, kad atsistatydintų ir visas Ministrų kabinetas.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)