Siūloma ne nuo liepos, o nuo kitų metų atsisakyti kanceliarinių išmokų ir mokėti algas savivaldos politikams

Siūloma ne nuo liepos, o nuo kitų metų atsisakyti kanceliarinių išmokų ir mokėti algas savivaldos politikams


Siūloma ne nuo šių liepos 1 d., o nuo kitų metų sausio 1 d. atsisakyti kanceliarinių išmokų ir mokėti atlyginimą savivaldos politikams.


Pasiūlymą nustatyti vėlesnę savivaldos tarybos narių atlyginimą numatančių Vietos savivaldos įstatymo pataisų įsigaliojimo datą įregistravo Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Domas Griškevičius.


Anot parlamentaro, Lietuvos savivaldybių tarybos jau yra suplanavusios šių metų  savivaldybių biudžetus, o naujų Vietos savivaldos įstatymo nuostatų įgyvendinimui daugeliui savivaldybių gali prireikti papildomų lėšų.


„Siekiant sklandaus savivaldybių biudžeto planavimo ir įgyvendinimo būtų tikslinga keisti naujos  tvarkos įsigaliojimo datą ir ją taikyti jau nuo naujų finansinių metų pradžios“,- sako pasiūlymo autorius parlamentaras D. Griškevičius.


Jis atkreipia dėmesį, kad įsigaliojus naujai tvarkai savivaldybėms taip pat reikės laiko pakoreguoti Tarybos veiklos reglamentus. Todėl, pasak D. Griškevičiaus, praktiškai yra neįmanoma įgyvendinti naujų Vietos savivaldos įstatymo nuostatų, kol nebus pakeisti ir patvirtinti Tarybų veiklos reglamentai.

REKLAMA


Todėl jis siūlo nustatyti vėlesnę įstatymo pataisų įsigaliojimo datą, kuri būtų 2024 m. sausio 1 d.


Ketvirtadienį Seimas po pateikimo pritarė Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma nustatyti fiksuotus tarybos narių atlyginimus ir atsisakyti kanceliarinių išmokų. Už įstatymo pataisas balsavo 95 Seimo nariai, 7 susilaikė, balsuojančių prieš nebuvo. Projektą nutarta svarstyti skubos tvarka. Dabar įstatymas keliaus į parlamento Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetą, o į Seimo salę grįš po savaitės – birželio 6 d.


Tarp parlamentinių frakcijų derintu projektu norima nustatyti fiksuotas tarybos narių algas, siekiančias 20 proc. savivaldybės mero algos. Kaip numatoma projekte, kiek daugiau uždirbtų tarybos opozicijos lyderis bei savivaldybių komitetų ir komisijų pirmininkai, jų pavaduotojai.


Iš įstatymo planuojama išbraukti nuostatą, kuria tarybos nariams yra skiriamos kanceliarinės lėšos pašto, telefono ir interneto ryšio, transporto išlaidoms padengti.  Tačiau įstatyme lieka teisė savivaldybės tarybos nariui gauti iš savivaldybės administracijos darbo vietą posėdžiui, technines priemones ir pagalbą savivaldybės tarybos nario funkcijoms vykdyti.


Siūloma, kad naujas reglamentavimas įsigaliotų po mėnesio – liepos 1 d.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)