Lietuvos karinė parama Ukrainai greitai sieks 409 mln. eurų

Lietuvos karinė parama Ukrainai greitai sieks 409 mln. eurų


Artėjant Rusijos karo Ukrainoje metinėms, Krašto apsaugos ministerija (KAM) skaičiuoja, jog  Lietuvos karinė parama Ukrainai greitu metu sieks 409 mln. eurų. Ministerijos duomenimis, už šią sumą prieš Kremliaus agresiją kovojantiems ukrainiečiams perduota oro gynybos elementų, įvairios amunicijos ir ginklų.


„Perduota materialinė karinė parama apima šią ginkluotę: oro gynybos sistemą „Stinger“ su paleidėjais ir radarais ant transporto priemonių (HMMWV), 18 vienetų 105 mm haubicų, 36 vienetus zenitinių patrankų L-70, apie 23 tūkst. automatinių šautuvų ir kulkosvaidžių, apie 4 tūkst. pistoletų, apie 1,3 tūkst. granatsvaidžių, 30 minosvaidžių (12 iš jų savaeigių)“, – teigiama Eltai raštu perduotame atsakyme.


Be to, pasak ministerijos atstovų, Vakarų demokratijos vis labiau supranta poreikį remti ukrainiečių kariuomenę vis rimtesne karine technika, todėl, pažymima, kad tiek Vilniaus, tiek kitų valstybių parama neblės.

REKLAMA


„Vakarų politikai vis labiau supranta poreikį padėti Ukrainos kariuomenei laimėti teikiant tam reikalingą ginkluotę. Jau peržengta ne viena prieš tai buvusi raudona linija, paskutinė – dėl tankų tiekimo. Negalime leisti Rusijai laimėti, o Vakarai turi užtikrinti Ukrainos pergalę. Todėl Lietuva kartu su visu Vakarų pasauliu remia ir rems Ukrainą tiek, kiek reikės tam, kad ji galėtų apginti ne tik savo, bet ir mūsų visų laisvę“, – nurodo KAM.


2022 metų vasario 24 d. Rusija pradėjo naują karo prieš Ukrainą etapą – plataus masto invaziją. Per metus Ukrainos gynybos pajėgos padarė agresorei didelių nuostolių ir sunaikino beveik 146 tūkst. okupantų rusų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)