Seimas linkęs koreguoti Darbo kodekso nuostatą dėl papildomų atostogų

Seimas linkęs koreguoti Darbo kodekso nuostatą dėl papildomų atostogų


Seimas svarstys siūlymą tobulinti Darbo kodeksą, kad jame neliktų spragos, dėl kurios įmonėje 10 ar daugiau metų dirbantys asmenys ne visada gali pasinaudoti teise į papildomas atostogas.


Darbo kodekse siūloma atsisakyti reikalavimo, kad darbo stažas gauti papildomas atostogas būtų nepertraukiamas.


Už tokį Seimo nario socialdemokrato Gintauto Palucko ketvirtadienį pateiktą  projektą po pateikimo balsavo 79 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 32 parlamentarai.  Dėl siūlomo teisinio  reguliavimo parlamentarai nutarė paprašyti Trišalės tarybos išvados. Seimo posėdžių darbotvarkėje jis turėtų atsirasti pavasarį.


Jeigu Seimas pritartų, Darbo kodekse būtų numatyta, kad „darbuotojams už ilgalaikį darbą pas tą patį darbdavį (....) suteikiamos papildomos atostogos“.


Parlamentaro G. Palucko teigimu, priėmus siūlomą Darbo kodekso pataisą darbuotojai, ilgalaikiu darbu įmonei ar organizacijai įrodę savo lojalumą, galės pasinaudoti papildomomis atostogų dienomis.


„Darbo kodekse yra numatyta paskata darbuotojams – papildomos atostogų dienos už ilgalaikį „nepertraukiamą“ darbą pas tą patį darbdavį. Tačiau, jeigu darbuotojas perkeliamas į dukterinę įmonę, pvz., steigiant filialus, jis netenka teisės į papildomas atostogų dienas, mat dukterinė įmonė pagal įstatymo raidę nėra „ta pati įmonė“. Ir sugrįžęs dirbti į įmonę ar organizaciją, toks darbuotojas nelaikomas „lojaliu“. Tai neteisinga, todėl pasiūlėme pataisą“, – paaiškina G. Paluckas.

REKLAMA


Jo teigimu, paskata už lojalumą įmonei ar organizacijai turėtų galioti nepaisant to, ar stažas yra nepertraukiamas ar su pertrūkiais.


„Mūsų siūlomas teisinis reguliavimas potencialiai galėtų prisidėti prie labai kvalifikuotų ir patyrusių specialistų išlaikymo įmonėse ar organizacijose bei užtikrintų didesnį jų stabilumą. Didesnis poilsio dienų skaičius savo ruožtu ilgintų darbingo amžiaus trukmę“, – įsitikinęs G. Paluckas.


Galiojančiame Darbo kodekse yra numatoma paskata darbuotojams – papildomos atostogų dienos už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą pas tą patį darbdavį. Papildomų atostogų trukmę, suteikimo sąlygas ir tvarką nustato Vyriausybė.


Šiuo metu yra suteikiamos tokios papildomos atostogos už nepertraukiamąjį darbo stažą darbovietėje: už 10 metų – 3 darbo dienos, už kiekvienų paskesnių 5 metų darbo stažą toje darbovietėje – 1 darbo diena.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)