Į SPA centrus pramogauti atvykę klientai „sveikatinami“ jiems to nežinant

Į SPA centrus pramogauti atvykę klientai „sveikatinami“ jiems to nežinant


Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), gavusi informacijos, kad SPA centruose galimai klastojami dokumentai, taikomas netinkamas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas teikiamoms paslaugoms, siekiant išvengti šio mokesčio mokėjimo, atliko keletą tokių poilsio ir SPA centrų patikrinimų. Po šių patikrinimų pradėti ir šiais metais užbaigti trys ikiteisminiai tyrimai, kuriuose nustatytos panašios PVM vengimo schemos.


Veikimo schema visuose SPA centruose buvo identiška – žinodami, kad su sveikatos priežiūra susijusioms prekėms ir paslaugoms taikomas 0 proc. PVM tarifas (jeigu medicinos dokumente nurodoma indikacija, dėl kurios reikalingas gydymas), kaltinamieji suteiktas poilsio (baseino, pirčių, masažo, inhaliacijos ar grožio procedūrų) paslaugas, klientams to nežinant, suklastoję duomenis jų sveikatos istorijos kortelėse, įformindavo kaip gydytojo paskirtas sveikatos priežiūros paslaugas ir vietoj 21 proc. PVM pritaikydavo lengvatinį 0 proc. PVM.


PVM įstatymo 20 straipsnio komentaro nuostatose pažymėta, kad „kai klientai patys savo nuožiūra įsigyja sveikatingumo programą, į kurią įeina gydomųjų vonių, masažo, fizioterapijos procedūros, tai nesvarbu, kokia sveikatingumo programos trukmė (1, 2 ar 3 parų), į šią programą įtrauktos paslaugos PVM tikslais nelaikomos sveikatos priežiūros paslaugomis“.

REKLAMA


Trys ikiteisminiai tyrimai


Ikiteisminis tyrimas po patikrinimo buvo pradėtas dėl Druskininkuose veikiančio SPA centro veiklos. Buvo nustatyta, kad centre buvo klastojamos poilsiauti atvykusių asmenų sveikatos istorijos, nurodant, kad atvykę asmenys lankėsi pas gydytoją ir jiems buvo paskirtos sveikatinimo paslaugos, kurioms netaikomas 21 proc. PVM. Pareigūnai išsiaiškino, kad iš tiesų poilsiautojai pas gydytojus nesilankė, apie savo sveikatos istorijas nieko nežinojo, o į SPA atvyko tiesiog praleisti laisvalaikio ir papramogauti.


Įtariama, kad taip klastojant dokumentus per pirmąjį 2019 m. pusmetį buvo gauta per 18 tūkst. eurų pajamų bei nesumokėta per 2,2 tūkst. eurų PVM. Ikiteisminis tyrimas nutrauktas kaltinamajam pripažinus kaltę ir atlyginus padarytą žalą.


Labai panašus ikiteisminis tyrimas pradėtas ir dėl kito SPA centro, veikiančio Druskininkuose, veiklos. Čia įtarimų dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo bei mokesčių vengimo teikiant neteisingus duomenis apie pajamas sulaukė generalinis direktorius bei vyriausiasis finansininkas. Kartu su jais į teismą buvo pasiųstos ir 5 komplekse dirbančios gydytojos, jos buvo kaltinamos dokumentų klastojimu.

REKLAMA


Ikiteisminį tyrimą vykdę pareigūnai įtaria, kad poilsio komplekso vadovas su finansininku bei gydytojomis pramogauti atvykusiems klientams išrašydavo jų ambulatorines sveikatos istorijos korteles ir jose įrašydavo tikrovės neatitinkančius duomenis apie neva tiems klientams rekomenduotas gydomąsias procedūras. Įtariama, kad poilsio komplekso klientai su gydytojomis dėl procedūrų nesikonsultavo, tačiau suteiktos baseinų, pirčių, masažo ir kt. paslaugos į apskaitą buvo įtrauktos kaip sveikatinimo, su 0 proc. PVM tarifu.


Valstybei padaryta žala siekė per 33,3 tūkst. eurų nesumokėto PVM. Byla nagrinėjama teisme.


Dar vienas ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po Kauno apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir FNTT pareigūnų patikrinimo. Tyrimas pradėtas dėl Birštone veikiančios įmonės, teikiančios poilsio, SPA bei apgyvendinimo paslaugas.


Atlikus patikrinimą užfiksuota, kad šiame SPA komplekse buvo taikoma tokia pat PVM vengimo schema, kuri aptikta kituose poilsio ir sveikatingumo kompleksuose. Apklausus dalį klientų paaiškėjo, kad didžioji dalis jų teigė, kad į kompleksą atvyko praleisti laisvalaikio ar išnaudoti dovanų gautų kuponų ir pas gydytojus dėl procedūrų nesilankė. Buvo nustatyta, kad už neva sveikatingumo paslaugas buvo gauta per 33 tūkst. eurų, nesumokėta beveik 6 tūkst. eurų PVM.


Ikiteisminis tyrimas įmonei buvo nutrauktas laidavimu kaltininkui pripažinus savo kaltę, atlyginus žalą ir susitaikius su nukentėjusiuoju – Lietuvos valstybe, atstovaujama Kauno VMI.



Seniai žinoma problema

FNTT pareigūnams tokios PVM vengimo schemos žinomos jau nuo 2019 metų. Visuose atliktuose ikiteisminiuose tyrimuose galima įžvelgti identišką veikimo modelį.


Sveikatinimo, SPA, poilsio, pirčių bei baseinų paslaugas teikiančios įmonės, siekdamos pritraukti poilsiautojus bei mažinti apgyvendinimo paslaugų kainas arba didinti sau pelną išvengiant PVM sumokėjimo valstybei, fiktyviai į savo apskaitą įtraukdavo su reabilitacija ar profilaktiniu gydymu susijusias paslaugas.


FNTT, įvertinusi neigiamas tendencijas ir siekdama užkirsti kelią piktnaudžiavimo atvejams, siūlė teisės aktuose įtvirtinti nuostatą, kad klientui reikalingas sveikatos priežiūrai priskirtas paslaugas (sutrikimo diagnostikos, gydymo, profilaktikos, dispanserizacijos), kurioms galima taikyti PVM lengvatą, turėtų teisę skirti tik atitinkamos kvalifikacijos gydytojas.


Be to, FNTT siūlė įtvirtinti galimybę, kad sveikatos problemų turintys klientai, norėdami pasinaudoti SPA centrų paslaugomis su 0 proc. PVM, galėtų pristatyti pirminės sveikatos priežiūros gydytojo siuntimą, kuriame atsispindėtų klientui priskirta diagnozė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)