Nemokamų plastikinių maišelių parduotuvėse era eina link pabaigos: Seimas linkęs diegti naujus įpročius

Nemokamų plastikinių maišelių parduotuvėse era eina link pabaigos: Seimas linkęs diegti naujus įpročius


Seimas antradienį žengė pirmą žingsnį, kad ateityje parduotuvėse nebeliktų nemokamų plastikinių maišelių.


Parlamentarai pateikimo stadijoje palaikė iniciatyvą uždrausti pakuočių pardavėjams ir platintojams prekių ar produktų pardavimo vietose neatlygintinai dalinti lengvuosius ir labai lengvus plastikinius pirkinių maišelius.


Už tai numatančias Pakuočių ir pakuočių atliekų įstatymo pataisas, kurias  antradienį pateikė Seimui Laisvės frakcijos narys, Aplinkos apsaugos komiteto narys Kasparas Adomaitis, po pateikimo balsavo 70 Seimo narių, 3 buvo prieš, 16 parlamentarų susilaikė. Projektas toliau bus svarstomas Seimo pavasario sesijoje.


K. Adomaitis tikisi, kad nemokamų plastikinių maišelių atsisakymas leis pakeisti gyventojų vartojimo įpročius. Jis negalėjo atsakyti, kiek ateityje galėtų kainuoti plastikinis maišelis, jo manymu, ir simbolinis mokestis galėtų sąlygoti pirkėjų elgseną.


„Šiuo reglamentavimu nenustatome jokio mokesčio. Tai liks prekybos centro sprendimas, ar jis kainuos, pavyzdžiui, vienas ar penki centai. Manau, kad ir vienas centas  pakaks žmonių įpročiams pakeisti“, – tikisi K. Adomaitis.

REKLAMA


Seimo nariams rūpėjo, kur galėsime sudėti pirkinius, pavyzdžiui, bulves ar morkas, kai neliks plastikinių maišelių.


Kaip vieną iš galimų sprendimų K. Adomaitis nurodė daugkartinius maišelius, kuriuos jau dabar siūlo kai kurie prekybos centrai.


Europos Komisijos duomenimis, plastikiniai maišeliai yra vienas iš dešimties dažniausiai išmetamų daiktų Europoje.


Siūloma, kad įstatymų pataisos įsigaliotų 2022 m. liepos 1 d.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)