Siūloma uždrausti nemokamai dalinti parduotuvėse plastikinius pirkinių maišelius

Siūloma uždrausti nemokamai dalinti parduotuvėse plastikinius pirkinių maišelius


Seimui bus pasiūlyta uždrausti pakuočių pardavėjams ir platintojams prekių ar produktų pardavimo vietose neatlygintinai dalinti lengvuosius ir labai lengvus plastikinius pirkinių maišelius.


Tai numatančias Pakuočių ir pakuočių atliekų įstatymo pataisas antradienį ketina pateikti Seimui Laisvės frakcijos narys, Aplinkos apsaugos komiteto narys Kasparas Adomaitis.


Administracinių nusižengimų kodekse jis siūlo numatyti už tai įspėjimą arba baudą pakuočių pardavėjams ir platintojams fiziniams asmenims nuo 30 iki 60 eurų ir baudą pakuočių pardavėjų ir (ar) platintojų juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 100 iki 200 eurų.


K. Adomaitis Aplinkos apsaugos įstatyme siūlo numatyti ir juridinių asmenų atsakomybę už lengvųjų ir labai lengvų plastikinių pirkinių maišelių neatlygintiną dalijimą prekių ar produktų pardavimo vietose.


Pagal projektą, už tai numatyta bauda nuo 1000 iki 3000 eurų, o už tokį pažeidimą, padarytą pakartotinai, skiriama bauda nuo 3000 iki 5000 eurų.

REKLAMA


K. Adomaičio teigimu, plastikinių maišelių naudojimas – įpročio klausimas, o kitų valstybių patirtis rodo, kad, nebelikus nemokamų maišelių, jų naudojimas drastiškai sumažėja.


„Kiekvienais metais visame pasaulyje yra pagaminama 5 trilijonai plastikinių maišelių, o kiekvienam iš jų suirti gali prireikti daugiau nei 1000 metų. Beveik 513 mln. tonų plastiko atliekų kasmet patenka į vandenynus, o tarp jų – ir plastikinių maišelių atliekos", – sako įstatymų projektus parengęs K. Adomaitis.


Europos Komisijos duomenimis, plastikiniai maišeliai yra vienas iš dešimties dažniausiai išmetamų daiktų Europoje.


Siūloma, kad įstatymų pataisos įsigaliotų 2022 m. liepos 1 d.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)