Šiandienos aktualijos: revoliucija ligoninių maiste, praleistos pamokos ir tuštėjantys namai

Šiandienos aktualijos: revoliucija ligoninių maiste, praleistos pamokos ir tuštėjantys namai


Ligoninių virtuvėms žadamos permainos. Praleistas pamokas pateisins tėvai. Namų tuštėjimo metas: kaip su juo susitvarkyti? Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai - 36-ojoje šių metų „Savaitėje“.

Ligoninių virtuvėms žadamos permainos


Į ligoninę patekę pacientai jau visai gretai savo lėkštėse neberas riebaluose virtų, skrudintų, maltuose džiūvėsėliuose pavoliotų ar jais apibarstytų keptų mėsos ir žuvų patiekalų, taip pat sultinių ir padažų koncentratų, rūkytų mėsos gaminių, šaldytų pusgaminių ir kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų valgių. Kodėl šių permainų prireikė ir kuo maitinsimės nuo šiol?


Ivona JAROSLAVCEVIENĖ


Sveikatos apsaugos ministerija žada, kad nuo lapkričio 1 dienos mitybos organizavimo taisyklės ligoninėse bus privalomos, o ne rekomendacinės, kaip buvo iki šiol. Sprendimas nustatyti reikalavimus, kaip maitinti pacientus ligoninėse, priimtas po praėjusiais metais mobiliosios ekspertų komisijos, sudarytos iš Sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, vizitų į gydymo įstaigas įvairiuose šalies regionuose.

REKLAMA


Jų metu pastebėta, kad daugelyje gydymo įstaigų patiekiamo maisto temperatūra yra žemesnė, nei turėtų būti, pacientams tiekiamas stipriai perdirbtas maistas − virtos dešros, dešrelės, maltinukai, maiste vyrauja angliavandeniai ir riebalai (bulvės, duona, makaronai). Per mažai tiekiama daržovių ir vaisių, ypač šviežių, nėra vegetariško maisto pasirinkimo galimybių. Rauginto pieno produktai − jogurtai, pasukos, varškė – tiekiami retai, o arbata dažniausiai patiekiama tik saldinta. Estetinė maisto išvaizda apetito nežadina.


„Ilgą laiką lankėmės ugdymo įstaigose, žiūrėjome, kaip vyksta vaikų maitinimas. Kartu važiavome ir per gydymo įstaigas. Nauja tvarka yra to rezultatas“, – sako ministras Aurelijus Veryga ir atkreipia dėmesį į tai, kad bent jau dalyje sveikatos priežiūros įstaigų maistui nebuvo skiriama pakankamai dėmesio.


Daugiau apie tai – rubrikoje „Situacija“.


Šiandienos aktualijos: revoliucija ligoninių maiste, praleistos pamokos ir tuštėjantys namai


Praleistas pamokas pateisins tėvai


Nuo šių metų rugsėjo atsisakoma vaikų sveikatos pažymų, kuriomis pateisinamas neatvykimas į mokyklas ar darželius. Tai turėtų padėti sumažinti pacientų eiles prie šeimos gydytojų kabinetų, o kartu ir palengvinti tėvų dalią.


Ivona JAROSLAVCEVIENĖ


Nuo rudens atsisakius medicininės pažymos formos Nr. 094/a, kuria buvo pateisinamas vaikų neatvykimas į mokyklą dėl ligos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija savivaldybėms, mokykloms ir tėvams primena pamokų pateisinimo tvarką. Kaip ir iki šiol, ją nustato mokykla, susitarusi su tėvais. Atsisakius medicininės pažymos, pamokų pateisinimo tvarka nesikeičia, tik ministerija siūlo papildyti mokyklos ir tėvų sudaromas sutartis nuostatomis, kad patys tėvai pateisina vaiko pamokas, praleistas dėl ligos.

REKLAMA


„Labai sveikintinas šis Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimas atsisakyti pažymos. Tėvams nebereikės gaišti laiko lūkuriuojant poliklinikose, kai vaikas jau yra pasveikęs, sumažinama ir administracinė našta. Mūsų visų prioritetas yra vaikas ir jo sėkmingas ugdymas. Absoliuti dauguma tėvų rūpinasi savo vaikų sėkminga ateitimi, stengiasi sudaryti kuo geresnes galimybes mokytis, tad tikimės, kad piktnaudžiavimo atvejų nebus, juo labiau kad mokyklose jau įsigalėjusi praktika dėl pamokų pateisinimo – kokiais atvejais nelankymą gali pateisinti tėvai, taip pat numatyti pagalbos būdai pamokas praleidžiantiems mokiniams“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Kornelija Tiesnesytė.


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Patarimų mugė“.


Šiandienos aktualijos: revoliucija ligoninių maiste, praleistos pamokos ir tuštėjantys namai


Namų tuštėjimo metas...


Kiekvienoje šeimoje ateina toks metas, kai vaikai užauga ir pakelia sparnus – išvyksta mokytis į kitą miestą ar šalį, susiranda partnerį ir persikelia gyventi atskirai. Kai kuriems tėvams šis gyvenimo etapas būna nelengvas – užplūsta liūdesys, nerimas ir kitos nemalonios emocijos. Kaip tvarkytis su tokiais gyvenimo pokyčiais?


Dalia ALEKNIENĖ


„Kai sulaukęs pilnametystės iš gimtųjų namų į kitus namus, kitą miestą ar šalį studijuoti, dirbti ar gyventi santuokoje išvažiuoja paskutinis vaikas, tėvai išgyvena vadinamąjį tuščio lizdo sindromą. Jis pasireiškia liūdesio, vienišumo, netekties jausmu, neretai ir depresija. Mokslininkų teigimu, vieniems likusiems tėvams tokia būsena paprastai užtrunka 18–24 mėnesius“, – sako psichologinės pagalbos centro „Pasijausk geriau“ psichologė, šeimos mediatorė Vytautė Venčkauskienė.


Plačiau šia tema – rubrikoje „Toks gyvenimas“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)