G. Nausėda: abejojama, kad „Nord Stream 2“ bus naudingas ES

G. Nausėda: abejojama, kad „Nord Stream 2“ bus naudingas ES


Prezidentas Gitanas Nausėda, su darbo vizitu lankęsis Vokietijoje, šios šalies žiniasklaidai teigė, kad „Nord Stream 2“ projektas prasilenkia su vadinamuoju žaliojo klimato tikslu, vidaus rinkos stiprinimu. Pasak šalies vadovo, Lietuva yra įsitikinusi, kad Rusija nerodo geros valios.


„Demokratinėse ES šalyse, visų pirma Vakarų Europoje, tikimasi per ekonominius, prekybinius ryšius, investicijas ir bendrus projektus pasiekti, kad autoritariniai ir totalitariniai režimai pasikeistų.


Mes turime karčios patirties – tai ne taip paprasta. Nuo 2008 metų matėme daug pavyzdžių – agresyvūs autoritarinių režimų veiksmai prieš Sakartvelą, Ukrainą, Moldovą rodo, kad mūsų gera valia naudojamasi siekiant savų tikslų, o ne mūsų tikslų.


Todėl turime didelių abejonių, kad šis projektas bus naudingas ES“, – visuomeniniam transliuotojui ZDF sakė prezidentas.


„Tikiu Europos Sąjungos vertybėmis. ES daug kalbama apie tai, kad reikia stiprinti vidaus rinką, diversifikuoti energijos tiekimą. (...) „Nord Stream 2“ projekto įgyvendinimas su šiais tikslais prasilenkia ar netgi nutolina mus nuo jų“, – komentavo G. Nausėda.


Pasak prezidento, iki 2013 metų, kol Lietuva nebuvo pasistačiusi suskystintų dujų terminalo Klaipėdoje, už rusiškas dujas buvo mokamas politinis antkainis ir tai rodo, kad jokios geros valios Rusija nedemonstruoja. Pasistačius terminalą dujų kaina sumažėjo 20 procentų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)