G. Landsbergis: būtini saugikliai efektyviai reaguoti į hibridines grėsmes

G. Landsbergis: būtini saugikliai efektyviai reaguoti į hibridines grėsmes


Slovėnijos sostinėje Liublianoje Europos Sąjungos (ES) valstybių narių užsienio reikalų ministrai neformaliame susitikime (Gymnich) aptarė įtemptą saugumo ir politinę padėtį Afganistane, greitai blogėjančią humanitarinę ir ekonominę situaciją bei visam regionui kylančias saugumo ir migracijos grėsmes.


ES užsienio reikalų ministrai, kaip praneša Užsienio reikalų ministerija, tarėsi dėl galimo ES vaidmens ir didesnio įsitraukimo, bendrų veiksmų su transatlantiniais sąjungininkais ir partneriais regione, siekiant suvaldyti iš Afganistano kylančias rizikas regiono saugumui ir stabilumui.


„Svarbu pasinaudoti šiuo momentu ir stiprinti mūsų ryšius su transatlantiniais partneriais. Afganistano krizė neturėtų mūsų skaldyti, o kaip tik – turėtume didinti bendradarbiavimą ir kartu spręsti ateities iššūkius“, – susitikime sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.


Susitikime pažymėta, kad artimiausiu metu ES gali susidurti su dideliu afganistaniečių pabėgėlių srautu, jei šalyje prasidėtų šiurkštūs žmogaus teisių pažeidimai ar kiltų pilietinio karo grėsmė.

REKLAMA


„Šiuo metu humanitarinės krizės ir migracijos prevencija/sustabdymas Afganistane ir regione yra svarbiausia, ir tarptautinė bendruomenė turi suteikti pagalbą regiono valstybėms. Žinoma, turime išmokti pamokas iš Afganistano, tačiau šioje įtemptoje situacijoje reikia žiūrėti ir į ateitį – Europos Sąjunga turi sutarti dėl Afganistano politikos parametrų ir veikimo kartu su transatlantiniais partneriais ir tarptautine bendruomene principų“, – sakė ministras G. Landsbergis.


Pasak ministro, turime atsargiai vertinti Kinijos ir Rusijos vaidmenį, sprendžiant Afganistano krizę. Europai nedraugiškos autoritarinės valstybės gali norėti išnaudoti krizę savo naudai, siekti Vakarų vaidmens sumenkinimo.


„Lietuva jau turi patirtį, kuomet nedemokratinės Europos valstybės hibridinėmis priemonėmis siekia daryti spaudimą Lietuvai ir visai ES. Turime vieningai sutarti dėl priemonių atgrasant neteisėtą migraciją, ir būtini saugikliai, kaip Europos Sąjungos lygmeniu galėtume efektyviai reaguoti į hibridines grėsmes“, – sakė ministras.


Rugpjūčio 31 dieną paskutiniai JAV kariai pasitraukė iš Afganistano po 20 metų trukusios operacijos. Paskutinėmis operacijos dienomis iš Kabulo skubiai evakuota per 100 tūkst. pažeidžiamų Afganistano ir užsienio piliečių. Į Lietuvą buvo atskraidintas 181 afganistanietis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)