I. Šimonytė: niekas nebeturi iliuzijų, jog su Baltarusija galima diskutuoti taip, kaip praeityje

I. Šimonytė: niekas nebeturi iliuzijų, jog su Baltarusija galima diskutuoti taip, kaip praeityje


Ketvirtadienį su į Lietuvą atvykusiu Ispanijos premjeru Pedro Sánchezu susitikusi ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė išsakė lūkestį, jog nebeliko valstybių, kurios tikėtųsi grįžti prie tokio dialogo su Baltarusija, koks buvo vedamas iki 2020 m., iki šioje šalyje įvykusių suklastotų rinkimų.


Lietuvos premjerė kartu įvertino greitą Europos Sąjungos reakciją į tarptautinį skandalą sukėlusį „Ryanair“ lėktuvo nutupdymą Minske ir kitus Aliaksandro Lukašenkos režimo veiksmus.


„Aš esu labai dėkinga, kad ES greitai sureagavo į įvykį, kai buvo užgrobtas lėktuvas, buvo priimtas greitas sprendimas dėl papildomų personalinių sankcijų ir sankcijų atskiroms įmonėms ir buvo greitai sutarta dėl sektorinių sankcijų“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.


Vyriausybės vadovė išsakė viltį, kad nebeliko manančių, jog su Baltarusija yra įmanoma atnaujinti įprastą dialogą.


„Aš labai noriu tikėtis, kad niekas nebeturi iliuzijų, jog vėl galima grįžti prie tokių diskusijų, kokios jos buvo praeityje“, – pabrėžė ministrė pirmininkė.

REKLAMA


Premjerės teigimu, ES turi reikalauti, kad režimas suteiktų baltarusiams teisę patiems pasirinkti norimą valstybės kryptį.


„Europos Sąjungos reikalavimas turi būti labai paprastas: visi politiniai kaliniai turi būti paleisti ir šalyje turi būti suorganizuoti laisvi, demokratiški rinkimai tam, kad ne Kremlius, ne Briuselis, ne Vilnius ar Madridas, o būtent Baltarusijos piliečiai galėtų nuspręsti, kokiu keliu jie nori, kad eitų jų šalis“, – tvirtino I. Šimonytė.


Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavęs Ispanijos ministras pirmininkas šiuo klausimu nedaugžodžiavo ir tiesiog sutiko su I. Šimonytės žodžiais.


„Neturiu ką pridėti prie ponios premjerės žodžių apie Baltarusiją“, – spaudos konferencijoje Lietuvos premjerės pasisakymui pritarė P. Sánchezas, taip pat pažymėdamas, kad ketvirtadienį ketina susitikti su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.


„Šią popietę turėsiu galimybę susitikti su opozicijos lydere ir pareikšti Ispanijos palaikymą Baltarusijos laisvei ir demokratijai“, – teigė Ispanijos premjeras.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>