R. Karbauskis abejoja siūlymu į Seimą leisti kandidatuoti nuo 21 metų: jų gyvenimiška patirtis labai menka

R. Karbauskis abejoja siūlymu į Seimą leisti kandidatuoti nuo 21 metų: jų gyvenimiška patirtis labai menka


Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikina gerbiantis jaunus žmones, tačiau tuo pačiu skeptiškai vertinantis galimybę sumažinti amžiaus cenzą ir į Seimą leisti kandidatuoti nuo 21 metų. Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen iniciatyva Seime jau įveikė pateikimo stadiją, tačiau, „valstiečių“ partijos pirmininko nuomone, Seimas nėra tinkama vieta žmonėms, kurie esą sukaupę labai menką gyvenimišką patirtį.


„Iš tikrųjų aš labai gerbiu jaunus žmones ir kiekvienas suprantame, kad jaunimas vis anksčiau bręsta, bet gyvenimo patirtis ateina panašiu laiku. Tai 21 metai, ta patirtis yra tikrai labai menka“, – „Žinių radijui“ penktadienį kalbėjo R. Karbauskis.


Pasak „valstiečio“, tokio amžiaus žmogus dar neturi pakankamos gyvenimiškos patirties, dažnu atveju net nėra sukūręs šeimos, todėl R. Karbauskis daro išvadą, kad tik savivalda yra tinkama vieta jauniems žmonėms įgyti politinės patirties. Tačiau jaunų žmonių, pasak R. Karbauskio, nereikėtų „tempti“ į instituciją, kurioje susiduriama su daugybe politinių intrigų.

REKLAMA


„Jų branda, žinios gali būti 21 metų pakankamai didelės, bet gyvenimo patirtis dar labai menka. Labai retas iš jų turi šeimas, vaikus ir taip toliau. Tai, aišku, tikrai nebūtina Seimo nariui, bet tai gyvenimo patirtis, kuri padeda priiminėti sprendimus, prisiimti atsakomybę. Aš nemanau, kad tokius jaunus žmones reiktų tempti į politiką, kur tiek daug korupcijos ir šiukšlių“, – tvirtino LVŽS pirmininkas.


Nepaisant to, kad tokį siūlymą dar praėjusioje kadencijoje teikė Liberalų sąjūdžio (LRLS) pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen, o šioje kadencijoje aktyviausiai apie tai šneka LRLS frakcijai priklausantis Andrius Bagdonas, R. Karbauskis įsitikinęs, kad tai yra Laisvės partijos ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) populistinis žingsnis, siekiant prisitraukti jaunus rinkėjus.


„Aš manau, kad čia yra daug populizmo, noro prisitraukti rinkėjus. Laisvės partija, konservatoriai bando tais pasiūlymais parodyti, kaip jiems tai yra svarbu. Bet ar tikrai valstybei būtų naudinga, kad 21 metų žmonės taptų Seimo nariais, aš nemanau, kad taip būtų“, – populistinius Laisvės partijos ir TS-LKD planus įžvelgia R. Karbauskis.

REKLAMA


Ketvirtadienį Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad Konstitucijos pataisą, kuria siūloma į parlamentą kandidatuoti nuo 21 metų, Seimas turėtų svarstyti dar pavasario sesijoje.


Parlamento vadovė taip pat akcentuoja, kad sprendimas siūlyti 21 metų amžiaus cenzą kandidatuojant į Seimą buvo kompromisinis, suvokiant, jog siūlymas dar labiau ankstinti amžiaus cenzą reikiamo palaikymo Seime greičiausiai nesulauktų.


„Manau, kad jauni Lietuvos žmonės niekuo nesiskiria nuo daugelio Europos Sąjungos valstybių jaunų žmonių, kur kandidatavimo į parlamentus amžius dažniausiai svyruoja tarp 18 ir 21 metų“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.


Šios Konstitucijos pataisos dėl galimybės į Seimą kandidatuoti asmenims nuo 21 metų jau praėjusios pateikimo stadiją.


Šiuo metu į Seimą galima kandidatuoti sulaukus 25 metų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)