A. Armonaitė: birželio pradžioje apie 1,5 mln. žmonių galės naudotis Galimybių pasu

A. Armonaitė: birželio pradžioje apie 1,5 mln. žmonių galės naudotis Galimybių pasu


Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad, ministerijos skaičiavimais, Galimybių pasu birželio pradžioje galės naudotis 1,5 mln. žmonių.


Ji priminė, kad yra trys grupės žmonių, kurie gali dalyvauti Galimybių paso veiklose – žmonės, kurie yra pasiskiepiję, tie, kurie yra persirgę COVID–19 ir turi imunitetą, taip pat turintieji neigiamą koronaviruso testo atsakymą.


„Dažnai girdžiu, kad neigiamas testo rezultatas galėtų galioti ne 24 valandas, o ilgiau. Iš tikrųjų mes tam pritariame, ir kai lengvės pandeminė situacija, neatmetame, kad ilginsime galiojimo trukmę, tačiau jau ir be testo Lietuvoje gegužės 24 dieną bus daugybė žmonių – 1,4 mln., kurie jau galės dalyvauti Galimybių paso veiklose“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė A. Armonaitė.


„Spartėjant vakcinacijai, tikimės, kad Galimybių pasas bus paskata skiepytis, birželį turėsime daugiau nei 1,5 mln. žmonių, o liepos pradžioje 2 mln. žmonių, galinčių pasinaudoti Galimybių pasu“, – pridūrė ministrė.


Galimybių paso svetainė adresas – www.gpasas.lt.


„Įėjus į tą svetainę, reikės patvirtinti savo tapatybę taip, kaip tai daroma besinaudojant bet kuriomis kitomis elektroninių valdžios vartų paslaugomis ar elektronine bankininkyste. Iš karto išmes QR kodą ir galėsite jį išsisaugoti savo telefone, atsispausdinti“, – aiškino ministrė.

REKLAMA


Galimybių pasą reikės atnaujinti kas 7 dienas – tai reiškia, prisijungti ir susikonfigūruoti QR kodą.


Patikrinti Galimybių pasą bus galima toje pačioje svetainėje – reikės paspausti mygtuką „Patikrinti Galimybių pasą“ ir nuskenuoti QR kodą.


„Jeigu pasirodo žala spalva, viskas gerai, jeigu raudona – vadinasi, Galimybių pasas negalioja. Gali tekti paprašyti asmens dokumento, jeigu kyla įtarimas, ar tas asmuo, kuris užėjo į tą veiklą, iš tiesų yra su savo Galimybių pasu“, – sakė A. Armonaitė.


Ji priminė, kad su šia priemone verslai ir įmonės galės grįžti į kontaktinį darbą, bus atlaisvinti ribojimai viešajam maitinimui, renginiams, sporto klubams ir pan.


Verslininkas, barų vadovas Saulius Galdikas sakė, kad ši priemonė leis išsaugoti klientus, nes dalį jų bus galima aptarnauti viduje, taip pat tai bus motyvas grąžinti darbuotojus iš prastovų.


„Iš principo tai reiškia, kad mes galime išsaugoti klientus, galime bent dalį klientų perkelti į vidų. Taip pat tai yra stiprus motyvas grąžinti darbuotojus iš prastovų, kurie dar ne visi gali grįžti, nes mes negalime jiems duoti to darbo, nes jo praktiškai nėra. Tai reiškia mums didesnes pajamas. Bet koks palengvinimas mums yra didelis žingsnis į priekį“, – sakė S. Galdikas.

REKLAMA


Jis sakė nemanantis, kad nuo pirmadienio situacija pradės esmingai keistis, bet kelių savaičių perspektyvoje tai bus stiprus postūmis.


Daliai viešojo maitinimo įstaigų neplanuojant naudotis Galimybių paso teikiamomis galimybėmis ir nesirengiant klientų priimti viduje, A. Armonaitė sako, kad tai yra verslų pasirinkimas.


„Kiekvieno pasirinkimas, ar atidaryti vidų su Galimybių pasu, ar to nedaryti ir dirbti tik lauke. Jeigu to pakanka, galima taip dirbti. Mes norime atidaryti daugiau verslų ir veiklų saugiai. Saugiai šiandien galima atsidaryti su Galimybių pasu“, – sakė ministrė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)