Kirtis statybų sektoriui: darbų saugos standartas turi kilti

Kirtis statybų sektoriui: darbų saugos standartas turi kilti


Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, kad darbų saugumas vis dar yra formalumas, ypač problema aktuali statybų sektoriuje, todėl standartas turi kilti.


„Turime aiškiai įsivardyti, standartas turi kilti, žmonės turi grįžti į savo šeimas nesužeisti, netraumuoti. Standartas turi prasidėti mokymosi įstaigose, kur žmonės įgyja pirmą kvalifikaciją. Ar tai būtų profesinės mokyklos, ar kitos – mes tai imame vienu iš prioritetų”, – konferencijoje Seime „Statybos darbuotojų darbų saugos mokymų ir kompetencijų tobulinimas“ penktadienį sakė S. Gentvilas.


Pasak jo, svarbus ir kompetencijos klausimas.


„Statybininkų gildijoje dirba virš 100 tūkst. darbuotojų, bet dažnai jie yra nesavikritiški, kad negali tų darbų atlikti, dažnai apsiima daugiau nei gali, ir tą reikia reglamentuoti. Čia turime su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija išjudinti statybininko kortelę, kad tai būtų ne tik nelegalaus darbo apskaita, bet ir kompetencijos kortelė, kuri aiškiai pasakytų, ar šitas žmogus yra apmokytas atlikti konkrečią užduotį ar ne”, – sakė aplinkos ministras.

REKLAMA


„Į statybas, ypač tokiu puikmečiu kaip dabar, veržiasi labai daug laisvųjų profesijų žmonių, ir čia mums didelis iššūkis, kad šitie žmonės grįžtų saugūs į darbo vietą. Ką jau kalbėti apie nekvalifikuotą darbą ir atliktą broką”, – sakė S. Gentvilas.


Valstybinė darbo inspekcija per pirmą šių metų ketvirtį gavo 12 pranešimų apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 30 pranešimų apie įvykius darbe, kurių metu buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai.


Pavojingiausi nelaimingiems atsitikimams darbe įvykti pirmus tris šių metų mėnesius buvo transportavimo, saugojimo, statybos, apdirbamosios gamybos, miškininkystės ir pan. sektoriai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>