M. Majauskas apie kitų metų biudžetą: pavasarį reikės papildomai skolintis

M. Majauskas apie kitų metų biudžetą: pavasarį reikės papildomai skolintis


Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad savaitgalį Vyriausybė numatė į kitų metų biudžeto projektą įtraukti papildomai 1 mlrd. eurų išlaidų.


„Savaitgalį vyko tokios blitz derybos su ministrais dėl ateinančių metų biudžeto. Jos nebuvo labai malonios ministrams, bet jos niekada nebūna malonios. Čia kaip pas dantistę, jei prižiūri dantis, vis tiek kartą per metus ateini ir malonu nebūna. Tiesa, šį kartą nebuvo keliamas tikslas susimažinti išlaidų. Atvirkščiai, žinant kokia sudėtinga ekonominė padėtis, sprendėme, kaip išsaugoti daugiau darbo vietų.


Bus skirta papildomai šalia to, kas buvo suplanuota ateinančių metų biudžete, maždaug 1 mlrd. eurų darbo vietų išsaugojimui. Čia paminėčiau socialinės apsaugos ir darbo priemones, kurioms bus skirta maždaug 600 mln. eurų, Ekonomikos (ir inovacijų – ELTA) ministerijos priemonėms – apie 200 mln. eurų ir Finansų ministerijos atidėtų mokesčių priemonėms – dar apie 200 mln. eurų“, – LRT radijui sakė M. Majauskas.


Taip pat COVID-19 valdymui planuojama skirti apie 200 mln. eurų Sveikatos apsaugos ministerijai.


„Planuojama, kad vakcinai kitų metų biudžete bus įtraukti 65 mln. eurų. Šitas skaičius galėtų dar didėti, bet šiuo metu jau yra pasirašyta sutarčių už 65 mln. eurų“, – sakė BFK pirmininkas.

REKLAMA


Anot jo, neišvengiamai reikės papildomai skolintis.


„Be jokios abejonės, viešųjų finansų deficitas bus didesnis, nei buvo planuota, bet mažesnis, nei yra šiuo metu. Deficitas, nenustebsiu, jei sieks 7 proc. ir daugiau. Čia jau nieko nepadarysime, reikės papildomai skolintis pavasarį, tačiau tai nesudėtingai padarysime už tikrai mažas palūkanas“, – LRT teigė M. Majauskas.


Pagal dabartinį projektą, valstybės biudžete kitąmet planuojama surinkti 11,384 mlrd. eurų pajamų, asignavimai sieks 15,49 mlrd. eurų. Kartu su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis asignavimai viršija pajamas 4,1 mlrd. eurų.


Seimo komitetai siūlo biudžete numatytus asignavimus didinti beveik 0,5 mlrd. eurų.


Antrasis biudžeto svarstymas Seime numatomas gruodžio 17 dieną.


Kitų metų biudžete siūloma numatyti lėšų pilietinėms iniciatyvoms skatinti


Parlamentarų grupė siūlo Kultūros ministerijai 2021 metų biudžete papildomai skirti 150 tūkst. eurų nacionalinio lygmens pilietinių iniciatyvų skatinimui.

REKLAMA


Tokį pasiūlymą  2021 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektui  įregistravo įvairioms frakcijoms atstovaujantys Seimo nariai Eugenijus Gentvilas, Algimantas Dumbrava, Andrius Bagdonas, Andrius Kupčinskas, Raimundas Lopata, Mindaugas Skritulskas, Liudas Jonaitis, Lukas Savickas.


„Lietuvoje jau ne vienerius metus nacionaliniu mastu rengiamos įvairios pilietinės akcijos/iniciatyvos, o pilietinis dalyvavimas ir aktyvus piliečių įsitraukimas į valstybės politinį gyvenimą įvairiomis pilietinio dalyvavimo formomis yra neatskiriama tvaraus valdymo ir darnaus vystymosi dalis. Be to, tokios pilietinės iniciatyvos rodo mūsų piliečių iniciatyvumą ir gebėjimą rūpintis ne tik savimi, bet ir kitais, kas iš esmės stiprina Lietuvos valstybę“,- sako projekto autoriai.


Atsižvelgiant į tai, jie mano, kad valstybė turi numatyti galimybę prisidėti prie nacionalinio lygmens pilietinių iniciatyvų.


Pasiūlymo autoriai nurodo ir galimą lėšų šaltinį - valstybės biudžeto įplaukos iš akcizo mokesčio.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)