R. Karbauskis: karantinų, kokie buvo, tikrai nebus

R. Karbauskis: karantinų, kokie buvo, tikrai nebus


„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad tokio karantino, koks buvo įvestas pavasarį, jau nebebus.


„Karantinų, kokie buvo, tikrai nebus. Ekonomika mūsų tokių smūgių nepatirs. Bet, kita vertus, mes negalime padaryti, kad pas mus mirtų šimtai žmonių ir sirgti tūkstančiai“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė R. Karbauskis.


„Kada sienos atviros, situaciją valdyti sunkiau, nes problemą įveža, ką tu bedarytum ir kokias priemones naudotum šalyje, atveža ligą iš kitos šalies. Ir taip bus visą laiką, nes niekas neuždarinės sienų ir nestabdys judėjimo tarp šalių“, – kalbėjo jis.


Anot jo, sveikatos apsaugos sistema po pirmosios koronaviruso bangos yra pasiruošusi geriau.


„Kadangi sveikatos sistema pasiruošusi visai kitaip nei buvo pavasarį, tai tų priemonių, kokios buvo pavasarį, nebus. Šioje vietoje paprasčiausiai reikia suprasti, kad vienintelis nepatogumas yra kaukės. Jeigu nesuprantame, kad virusas yra šalia ir bet kurį mūsų gali paliesti ir tai gali būti net mirties priežastis, tai paprasčiausiai gerbkime vieni kitus, ta kaukė nėra kažkokia blogybė. Jeigu to užteks, tai bus labai gerai“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

REKLAMA


„Jeigu mokykloje ar įstaigoje atsitiks problema, tame židinyje ir bus kovojama su ta problema. Bus aiškinamasi, kiek žmonių buvo susiję su tuo židiniu“, – pridūrė R. Karbauskis.


R. Karbauskis: jau ne tie laikai, kad atlyginimą galima lyginti su 200 eurų išmoka


„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad situacija darbo rinkoje yra paradoksali.


„Turime rekordiškai didelį laisvų darbo vietų skaičių tuo pačiu momentu, kai turime didžiausią nedarbą. Tai yra tam tikras paradoksas, kai šiek tiek rinka reaguoja į situaciją turizmo ir kitose srityse, kur labai sunkiai jos laikosi. Įmonės stengiasi ieškoti sprendimų.


Kita vertus, didžioji dalis ekonomikos, 99 proc., tikriausiai atsigaus ir ji didina savo gamybą. Šioje situacijoje nėra paprastų atsakymų, nes ji nedažnai atsitinka“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė R. Karbauskis.


Jis teigė, kad 200 eurų išmokos su atlyginimu Lietuvoje jau nebegalima lyginti.


„Visos išmokos davė rezultatą, kad Lietuva užima ekonomiškai geriausią poziciją visoje ES. Jeigu grįžtume prie to, ar 200 eurų yra ta priežastis, kodėl žmogus neieško darbo? Jei žmogus, gaudamas 200 eurų, jau neieško darbo, tai turbūt jau ne pats geriausias potencialus darbuotojas. Turime visai kitą atlyginimų lygį. Jau ne tie laikai, kad atlyginimą gali lyginti su 200 eurų išmoka ir sakyti, kam čia dirbti“, – teigė R. Karbauskis.

REKLAMA


„Galbūt yra žmonių, kurie dirba nelegaliai ir tada pasiima dar 200 eurų išmoką. Taip, tokių dalykų turbūt yra dar, nes mes iš tikrųjų nesugebėjome Lietuvoje visiškai sunaikinti juodosios rinkos ir pas mus daug yra dirbančiųjų, kurie nemoka mokesčių“, – svarstė „valstiečių“ lyderis.


Lietuvoje nedarbo lygis šią savaitę pasiekė naują aukštumą – 13,5 proc. Iš viso šiuo metu šalyje, Užimtumo tarnybos duomenimis, darbo ieško 232,4 tūkst. žmonių.


Tuo pačiu metu fiksuojamas rekordiškai didelis laisvų darbo vietų skaičius. Rugpjūčio pradžioje buvo per 17 tūkst. neužimtų darbo vietų – daugiausiai nuo tada, kai buvo pradėta skelbti ši statistika. Be to, šią vasarą Lietuvoje į darbą priimamų žmonių skaičius yra gerokai didesnis nei atleidžiamų.


Lenkijoje nedarbo lygis šalyje yra 6,1 proc., Latvijoje – 8,4 proc., Estijoje šis rodiklis rugpjūtį pasiekė 7,8 proc.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)