Dėl lietaus savaitę neveikusi e.sveikatos sistema: kas laukia Registrų centro vadovo?

Dėl lietaus savaitę neveikusi e.sveikatos sistema: kas laukia Registrų centro vadovo?


Prezidentas Gitanas Nausėda nėra linkęs reikalauti Registrų centro vadovo Saulius Urbanavičius galvos, teigia šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta. Pasak jo, tai kad e.sveikatos veiklos nepavyko atkurti daugiau nei savaitę, yra sisteminė, o ne vieno žmogaus problema.


„Ponas Urbanavičius nėra tiesiogiai pavaldus prezidentui, ir visų pirma Vyriausybė turėtų įvertinti, kur buvo tos problemos, reikia padaryti nuodugnų tyrimą. Mes tiksliai nežinome, kur buvo trikdžiai ir kur buvo silpnosios grandys šioje viso istorijoje“, – LRT radijui ketvirtadienį teigė S. Krėpšta.


„Gyvenime turbūt niekada negalima išvengti visų atsitiktinių dalykų. Svarbu, kad būtų jiems pasiruošta. Be abejo, reikia daug kam pasitempti, ir Registrų centui yra daug kur pasitempti, ir sistemos savininkui, ir pati sistema turi būti reformuojama. Yra daug aspektų, nes tai yra sisteminė problema, o sisteminėse problemose nebūna taip, kad vienas konkretus aspektas yra kaltininkas“, – aiškino prezidento patarėjas.

REKLAMA


Kartu S. Krėpšta pabrėžė, kad reikėtų įvertinti ir tai, kad po to, kai buvo užlietos Registrų centro serverinės, didžiausių problemų kilo būtent e.sveikatos sistemai. Todėl, pasak jo, neefektyvią sistemą būtina tobulinti.


„Problemos buvo užkoduotos pradėjus kurti šią sistemą. Mes matome, kad kitos sistemos, kurios buvo užpiltos (tai taip yra nedovanotina), jos greitai buvo atstatytos, nes turėjo atsarginius serverius.  Tai rodo, kad buvo nepasiruošta. Ši sistema tikrai yra neefektyvi ir turėtų būti tobulintina“, – apibendrino patarėjas.


Registrų centro sistemos sutriko liepos 20-ąją, kai Vilniuje po praūžusios liūties trūko vamzdis ir buvo užlietos serverinės. Vanduo pateko į Registrų centro Duomenų centro patalpas.


Antradienį po pietų RC pranešė atkūręs ir sutrikusią e.sveikatos sistemos veiklą. Ji neveikė daugiau nei savaitę.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)