B. Komorowskis: prie geresnės lenkų padėties Lietuvoje prisidėjo šalies prezidentas ir valdančioji dauguma

B. Komorowskis: prie geresnės lenkų padėties Lietuvoje prisidėjo šalies prezidentas ir valdančioji dauguma


Kadenciją baigęs Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis pripažįsta, kad Lietuvos ir Lenkijos santykius pernelyg stipriai veikia istorinis dėmuo. Buvęs Lenkijos vadovas džiaugiasi, kad pastaruoju metu lenkų tautinės mažumos padėtis Lietuvoje geresnė.


Pasak B. Komorowskio, prie šio teigiamo pokyčio prisidėjo naujai išrinktas prezidentas Gitanas Nausėda bei pasikeitusi valdančioji dauguma, lenkų tautinei mažumai atstovaujančią politinę partiją – Lietuvos lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA-KŠS) – pakvietusi į Vyriausybę.


„Neabejotina, Lenkijos ir Lietuvos santykius pernelyg stipriai veikia mūsų istorija, kalbu kaip Lietuvos lenkas, juk esu kilęs net ne iš Vilniaus krašto, o iš Aukštaitijos. Taip pat tenka apgailestauti, kad šalių santykius stipriai veikia ir lenkų tautinės mažumos padėtis Lietuvoje. Kurį laiką tai neigiamai veikė mūsų šalių santykius. Šiandien Lenkijos valdžia šio klausimo jau nekelia. Manau, iš dalies taip yra todėl, kad Lietuvoje taip pat pasikeitė tiek prezidentas, tiek ir valdančioji dauguma“, – LRT radijui teigė B. Komorowskis.

REKLAMA


„Tai, kad lenkų tautinė mažuma buvo pakviesta formuoti vyriausybę, taip pat turėtų prisidėti prie įtampos tarp valstybių sumažinimo. Tenka tik apgailestauti, kad, man užimant prezidento postą, padėtis buvo sudėtingesnė“, – pridūrė jis.


B. Komorowskis atkreipia dėmesį, kad Lenkija su Lietuva turi daug bendrų interesų, susijusių su saugumu, ekonomika, Europos Sąjunga.


„Mes turime daug bendrų interesų. Pirmiausia tai susiję su saugumu, tačiau yra daugybė ir kitų sričių. Mes vis daugiau bendrų interesų turime kalbant apie ekonomiką, Europos Sąjungą, Vakarų pasaulio veikimą apskritai. Vienodai reaguojame į Rytų Europoje kylančias problemas, kurios, be kita ko, susijusios su Rusijos agresija Kryme, Ukrainoje“, – sakė kadenciją baigęs Lenkijos prezidentas.


Buvusio Lenkijos prezidento teigimu, taip pat labai svarbus yra mūsų šalių bendradarbiavimas saugant Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę bei bendradarbiavimas kultūros srityje. Visgi B. Komorowskis teigia, kad Lietuvos ir Lenkijos santykiuose neigiamus aspektus neretai pakeičia abejingumas.


„Kartais man kelia nerimą tai, kad, net jei mūsų šalių santykiuose nyksta neigiami aspektai, juos ne visada pakeičia teigiamos emocijos. Deja, kartais juos pakeičia abejingumas, o gaila“, – apibendrino B. Komorowskis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)