Prezidentūra griežta K. Mažeikai: ministro pomėgiai neturėtų tapti pagrindu jo veiksmams ministerijoje

Prezidentūra griežta K. Mažeikai: ministro pomėgiai neturėtų tapti pagrindu jo veiksmams ministerijoje


Prezidentūra griežtai vertina į skandalą įsivėlusį aplinkos apsaugos ministrą Kęstutį Mažeiką, kuris pastarąją savaitę pasirašė įsakymą, numatantį keisti medžioklės taisykles. Pasak prezidento Gitano Nausėdos vyriausiojo patarėjo Jaroslavo Neverovičiaus, ministro pasirašytas įsakymas, kuriame įrašytas leidimas medžioklėje naudoti medžioklinius lankus, yra neteisingas, verčiantis svarstyti, ar nereikėtų stabdyti ir iš naujo įvertinti kitus kontroversiškai vertinamus medžioklę reglamentuojančius įstatymo punktus. Galiausiai, akcentuoja patarėjas, ministro pomėgiai medžioti neturėtų tapti pagrindu jo veiksmams ministerijoje.


„Galima pasakyti labai aiškiai, kad šis sprendimas yra neteisingas tiek turinio prasme, tiek formos. Galimi ministro asmeniniai pomėgiai tikrai nėra geras pagrindas jo veiksmams ministerijoje, siūlant teisės aktus. Juo labiau, kad tiems pasiūlymams jau buvo nepritarta Lietuvos Seime“, – „Žinių radijui“ teigė J. Neverovičius, pridurdamas, kad pasirašytas įsakymas neatitinka skaidrumo ar būtinybės įtraukti visuomenę į teisėkūros procesą reikalavimų.

REKLAMA


„Formos prasme įsakymas taip pat neatitinka teisėkūros pagrindų įstatymo, kuriame įtvirtinti atvirumo, skaidrumo, visuomenės teisė dalyvauti teisėkūros procese. Tai nebuvo padaryta“, – akcentavo jis.


Jo teigimu, nereikėtų apsiriboti tik diskusijas sukėlusio punkto dėl medžioklinių lankų naudojimo sustabdymu. J. Neverovičius įsitikinęs, kad dabar puiki galimybė iš naujo apsvarstyti ir kitus kontroversiškai vertinamus medžioklę reglamentuojančius įstatymus.


„Labai gerai, jog buvo sustabdytas šio medžioklės taisyklių punkto galiojimas, bet, manau, kad reikia stabdyti ir kitus punktus, kurie yra kontroversiški, pavyzdžiui, kaip trukdymas medžioti, kaip prožektorių naudojimas, kaip naudojami šunys (...) Šiuos punktus reikėtų stabdyti ir diskutuoti su visuomene ir priimti pagrįstus, suderintus ir visuomenės lūkestį atitinkančius sprendimus“, – apibendrino prezidento patarėjas.


„Valstiečių“ partijai priklausantis K. Mažeika pastarąją savaitę pasirašė medžioklę miškuose lankais nuo 2022 m. įteisinantį įsakymą. Toks ministro sprendimas sukėlė visuomenės pasipiktinimą. Ministro sprendimą sukritikavo ir premjeras Saulius Skvernelis, ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Pirmadienio vakarą K. Mažeika pareiškė, kad kritikos sulaukusį įsakymą ketina peržiūrėti ir jau yra pavedęs šį punktą išbraukti.


„Kad nebūtų nereikalingų emocijų, šiandien pavedžiau atsakingai viceministrei, kuri yra ir komisijos pirmininkė, kad būtent šį punktą išbrauktų“, – LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ teigė ministras.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)