Viceministrė apie planinių medicinos paslaugų atnaujinimą: odontologija – kitu etapu

Viceministrė apie planinių medicinos paslaugų atnaujinimą: odontologija – kitu etapu


Sveikatos apsaugos viceministrės Linos Jaruševičienės teigimu, jeigu Vyriausybė trečiadienį pritars planinių sveikatos priežiūros paslaugų atnaujinimui, ribojimų, nuo kada jos galės būti teikiamos, nebus.


Vis dėlto viceministrė pažymi, kad medicinos įstaigos turės itin kruopščiai pasiruošti planinių paslaugų teikimui ir įvykdyti visus keliamus saugumo reikalavimus.


„Jeigu Vyriausybė patvirtins sveikatos priežiūros planinių paslaugų atnaujinimo planą, tai kažkokių ribojimų nebus, nuo kada jos bus teikiamos. Jeigu įstaigos bus pasiruošusios, jos galės startuoti iškart, kai tik bus reikiamas parengtumas. Jos turės išlaikyti tam tikras sąlygas, užtikrinti saugų pacientų priėmimą“, – trečiadienį LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė L. Jaruševičienė.


Jos teigimu, gydymo įstaigos turės įgyvendinti daug reikalavimų – užtikrinti patalpų paruošimą, pacientų srauto reguliavimą, tinkamą personalo darbo organizavimą. Vis dėlto, pažymėjo L. Jaruševičienė, didelis dėmesys toliau bus skiriamas nuotolinėms konsultacijoms.

REKLAMA


„Didelis akcentas yra teikiamas nuotolinėms konsultacijoms – tiek gydytojo pacientui, tiek gydytojo gydytojui. Karantinas mums parodė, kad labai daug problemų galima išspręsti nuotoliniu būdu. To aspekto neplanuojame atsisakyti ir netgi jį labai stiprinti“, – teigė L. Jaruševičienė.


Viceministrė taip pat patikino, kad kai kurios įstaigos jau turi pasirengusios planus, kaip įgyvendins visus reikalavimus atnaujinus planinių paslaugų teikimą.


„Tą, ką aš išvardinau, jie turi netgi detalius, labai konkrečius planus, kaip tai realizuoti. Vienos įstaigos yra pasiruošusios puikiai, galbūt nepradės dar teikti paslaugų ketvirtadienį, bet manau, kad pirmadienį jau bus nemažai įstaigų, kurios tas paslaugas pradės teikti. Galbūt atsiras ir tokių, kurie pajėgs visus reikalavimus – pasitvirtinti planą, pasitvirtinti įstaigos vadovo parašu ir startuoti jau ketvirtadienį, bet man sunku kol kas apie tai kalbėti. Pirmadienį, manau, kad jau tikrai atsiras nemažai tokių įstaigų“, – sakė L. Jaruševičienė.

REKLAMA


Pasak viceministrės, paslaugų teikimo prioritetus įvertins medikai, tačiau odontologinės paslaugos, teigė ji, bus atlaisvinamos antrajame etape.


„Būtinosios odontologijos paslaugos teikiamos jau dabar, tačiau planinė odontologija bus atlaisvinama kitame etape. Dabar visoms paslaugoms, kurios yra reikalingos, nėra išskirtis daroma. Tarkime, prevencinės onkologinės programos sėkmingai galės būti atnaujinamos. Reikia suprasti, kad kontaktiniai pacientų srautai bus mažesni nei iki šiol“, – akcentavo L. Jaruševičienė.


Pasak jos, įstaigos iš pradžių turėtų atnaujinti 50 proc. apimties planinius pacientų srautus. Jeigu situacija išliks palanki, pažymėjo L. Jaruševičienė, paslaugų atnaujinimas būtų taikomas didesne apimtimi.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>