G. Kirkilas sukritikavo Konkurencijos tarybą: jei ji dirbtų griežčiau, išvengtume nepagrįsto kainų kilimo

G. Kirkilas sukritikavo Konkurencijos tarybą: jei ji dirbtų griežčiau, išvengtume nepagrįsto kainų kilimo


„Socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas mano, kad Konkurencijos taryba dirba vangokai. Anot jo, jei ji dirbtų griežčiau, būtų galima išvengti nepagrįstų kainų kilimo.


„Man atrodo, kad mes kol šitą įstatymą dėl kainų reguliavimo priimsime arba nepriimsime, bus dar daug diskusijų. Bent dabar turime tarybas. Pavyzdžiui, Konkurencijos, kuri ne tik dabar, bet ir anksčiau dirbo vangokai. (...) Jeigu ji dirbtų taip griežtai kaip Vokietijoje, tai pas mus nei kartelinių susitarimų akivaizdžių nebūtų, nei nepagrįstų kainų kilimo, kam žmonės ypatingai jautrūs, ypač dabar, artėjant ekonominei krizei“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė G. Kirkilas.


Seimas antradienį pritarė prezidento Gitano Nausėdos veto ir priėmė iš naujo svarstyti klausimą dėl kainų reguliavimo.


Už tai, kad iš naujo būtų svarstomas įstatymo projektas, balsavo 77 Seimo nariai, prieš – 41.


„Prezidento nuomone, šio įstatymo paketo dalis, susijusi su maksimalių prekių ar paslaugų kainų reguliavimu valstybės lygio ekstremalios situacijos atveju, nėra suderinama su efektyvia ekonomine politika ir nėra suderinama su šalies Konstitucijos nuostatomis“, – posėdyje antradienį sakė prezidento patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta.

REKLAMA


S. Krėpštos teigimu, prezidentas sutinka, kad išskirtiniu atveju, kai įvedama nepaprastoji padėtis, gali kilti būtinybė spręsti dėl kainų reguliavimo, tačiau ekstremalios situacijos metu tai neturėtų būti daroma.


Prezidentūra dėl teisėjų ir valstybės kontrolieriaus nesugebėjo įtikinti


Seimo vicepirmininkas, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) lyderis Gediminas Kirkilas sako, kad Seimas antradienį atmetė visus tris prezidento pateiktus kandidatus į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus, nes Prezidentūra ir šalies vadovo patarėjai, pasak G. Kirkilo, nesugebėjo įtikinti parlamentarų dėl šių žmonių tinkamumo.


Kartu „socialdarbiečių“ pirmininkas pažymėjo, kad, jo nuomone, iki šiol valstybės kontrolieriumi dirbęs Arūnas Dulkys profesionaliai atliko savo pareigas, dėl to jį atleisti Seimui pavyko tik iš antro karto.


„Pasakysiu vieną priežastį, kodėl pirmą kartą nebuvo atleistas (...) valstybės kontrolierius. Prezidento patarėjai arba kitų institucijų padėjėjai, kurie pristato kandidatus, turi sugebėti tą padaryti. Neužtenka tik pasakyti, kad prezidento vardu. Reikia vaikščioti po frakcijas, įtikinti“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė G. Kirkilas.

REKLAMA


„Aišku, daug priklauso ir nuo kandidato, bet tai reiškia, kad kandidatas ir institucija, kuri jį iškėlė, neįtikino parlamento. Tik tiek. (...) Tie, kas tai daro, turi žinoti, kokia parlamente yra politinė sankloda, kokia yra situacija, santykiai tarp frakcijų. Tai yra sudėtingas darbas, ne taip paprasta, kaip kas galvoja – kad numetė ant stalo ir išėjo bei bus patvirtintas. Taip niekada nebus“, – tęsė LSDDP pirmininkas.


Vis dėlto, teigė G. Kirkilas, ir patys kandidatai susitikimuose su frakcijų nariais nesugebėjo parlamentarų įtikinti, kad tinkamai atliktų siūlomas pareigas. Kartu Seimo narys pažymėjo, kad iki šiol valstybės kontrolieriumi dirbęs A. Dulkys gerai atliko savo pareigas.


„Dabartinis valstybės kontrolierius ir kontrolė dirbo pakankamai ambicingai, daug yra padaryta. Aš norėčiau naujajam, jeigu jis bus paskirtas, palinkėti sėkmės – dirbti ambicingiau ir geriau. Turiu labai nemažai abejonių, bet matysime, galbūt taip ir bus. Naujas turi būti tikrai geresnis“, – akcentavo G. Kirkilas.


Kartu politikas patikino, kad siūlytos kandidatūros į teisėjus buvo silpnos.


„Mūsų naujasis kontingentas silpnėja. Anksčiau turėdavom daug solidesnius konstitucinės teisės atstovus. (...) Ne patys stipriausi buvo pasiūlyti“, – pridūrė G. Kirkilas.


Seimas antradienį nepaskyrė naujų trijų KT teisėjų ir Aukščiausiojo Teismo pirmininko, tačiau iš antro karto pritarė Prezidentūros siūlymui atleisti valstybės kontrolierių A. Dulkį. Vietoje jo Prezidentūra Seime pateikė Mindaugo Macijausko kandidatūrą, su kuriuo vyks susitikimai frakcijose.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)