A. Armonaitė: EK mechanizmas teikiant RRF lėšas galėtų būti lankstesnis

Irmantas Gelūnas/BNS


Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tvirtina, kad Europos Komisija (EK) turėtų lanksčiau žvelgti į sąlygas dėl Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) lėšų gavimo. Pasak jos, ekonominė situacija tvirtinant rodiklius 2021 m. buvo visiškai kitokia.


„Europos Komisija turėtų suprasti, kad derindama rodiklius 2021 m. neturėjo Europa Euribor 4 proc. ir, kad ekonomikos situacija yra dramatiškai pasikeitusi. Tas mechanizmas galėtų būti lankstesnis ir manau, kad iš viso proceso čia visi pasimokys“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė A. Armonaitė.


„Nėra tik Lietuva, kuri yra įsipareigojusi įvairių dalykų, kitos šalys įsipareigojusios ambicingų tikslų gal ne kiek mokestinėje sistemoje, mes gal ambicingiausiai įsipareigojome mokestinėje sistemoje, bet yra šalys, kurios įsipareigojo kitose srityse ir sunkiai sekasi. Europos Komisija irgi turi atsižvelgti į realią situaciją“, – tvirtino ji.


Laisvės partijos pirmininkė tikino mananti, kad Finansų ministerija dėl rodiklių siekiant gauti RRF lėšas derėjosi, tačiau EK šiuo metu atsižvelgti į realią ekonominę situaciją.

REKLAMA


„Derybose nedalyvavau ir nenorėčiau tikėti, kad Finansų ministerija nesiderėjo, manau, jog derėjosi. Bet Europos Komisija turi ne tik į popierius žiūrėti, bet ir į realią situaciją ekonomikoje“, – sakė ji.


EK antradienį priėmė teigiamą iš dalies pakeisto Lietuvos RRF plano, įskaitant skyrių „REPowerEU“, vertinimą. Tačiau į Lietuvos prašymą dėl mokesčių reformos kol kas neatsižvelgta.


Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. Eur (2,3 mlrd. Eur dotacijų ir 1,55 mlrd. Eur paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę.


Tuo metu dėl keturių iš 48 į Lietuvos planą įtrauktų priemonių, susijusių su apmokestinimu, EK nustatė, kad argumentai, kuriais paremiamas Lietuvos prašymas dėl dalinio plano pakeitimo, jo nepagrindžia. Todėl EK laikosi RRF reglamente nustatytos procedūros: apie preliminarias išvadas ji informavo Lietuvą, kuri turi per mėnesį pateikti galimas papildomas pastabas šiuo klausimu

REKLAMA


Kaip įprasta, ES Taryba dabar turės keturias savaites EK vertinimui patvirtinti. ES Tarybai pritarus, Lietuva galėtų gauti 150 mln. Eur išankstinį finansavimą „REPowerEU“ lėšomis. Pagal RRF Lietuva 2021 m. rugpjūtį jau gavo 289 mln. Eur išankstinį finansavimą, o 2023 m. gegužę – 542 mln. Eur pirmąją išmoką.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)