Seimo pirmininkė griežta gyvenimo įgūdžių pamokų kritikams: jiems nerūpi vaikai

ELTA / Josvydas Elinskas


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad gyvenimo įgūdžių pamokų programą kritikuojantiems politikams nerūpi nei vaikai, nei paaugliai. Politikės teigimu, nepaisant Prezidentūros išsakytų abejonių, gyvenimo įgūdžių programa yra paruošta, todėl svarstyti apie jos atidėjimą tikrai nėra pagrindo.


„Ekspertai ją rengia, analizavo, paruošė, dabar dėsto. Todėl prasmės atidėlioti ją – nėra. Labai svarbu nepasiduoti feikinėms istorijoms, kurias kuria, mano galva, žmonės, kuriems nerūpi nei vaikai, nei paaugliai. Jiems rūpi tik jie patys ir jų politinė darbotvarkė“, – ketvirtadienį sakė parlamento vadovė.


Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį paragino įvertinti, ar šiuo metu Lietuvoje yra pakankamai mokytojų, galinčių įgyvendinti gyvenimo įgūdžių programą. Anot jo, jei nėra pedagogų, kurie mokytų programoje numatytų dalykų, gyvenimo įgūdžių pamokų startą reikėtų vėlinti.


„Prielaidos bet kurios ugdymo programos kokybei – ugdymo programų įgyvendinimui tinkamai pasirengę mokytojai. Jei neturime kompetentingų mokytojų gyvenimo įgūdžių programai įgyvendinti, reikėtų vėlinti šios programos startą ir investuoti į mokytojų rengimą“, – teigiama Eltai perduotame Prezidentūros komentare.

REKLAMA


Tokią šalies vadovo poziciją sukritikavo Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė ir premjerė Ingrida Šimonytė.


Prezidentūros pozicija, Vyriausybės vadovės manymu, išduoda, kad šalies vadovas, paraginęs apsvarstyti šios programos pavėlinimą, bando taikytis į savo rinkėjų nuotaikas.


„Aš manau, kad gal prezidentas labiau bando įtaikyti į tam tikras nuomones savo potencialiame elektorate, nes niekada nebūna taip, kad viskam būtume tobulai pasiruošę“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė I. Šimonytė, komentuodama Prezidentūros raginimus įsivertinti, ar nederėtų gyvenimo įgūdžių pamokų starto pavėlinti.


Praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose imta dalintis netikru dokumentu, kuriame buvo rašoma, kad naujojoje gyvenimo įgūdžių pamokoje moksleiviai bus mokomi lytiškumo „pagal LGBT ideologijos standartus“. Tačiau Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) iškart pranešė, kad socialinėje erdvėje plintantis dokumentas neturi nieko bendro su tikruoju programos turiniu.

REKLAMA


Savo ruožtu Širvintų merė Živilė Pinskuvienė praėjusią savaitę pareiškė, kad, gavus daugybę nerimaujančių tėvų laiškų, nuspręsta, jog rajono mokyklose vaikai nebus mokomi apie lytinius santykius tarp tos pačios lyties asmenų.


Tuo metu advokatas Ignas Vėgėlė TV3 televizijai rugsėjo pradžioje teigė, kad gyvenimo įgūdžių pamokoje septintokai neva turės mokytis, kaip „pasigaminti kontraceptines priemones oraliniam seksui“. Ministerija sako, kad moksleiviams paruoštoje mokymosi programoje tokio punkto nėra.


Nuo šio rugsėjo šalies mokyklose atsiranda nauja pamoka socialinėms-emocinėms kompetencijoms ugdyti. Naujas dalykas įvedamas 5 ir 7 klasėse – po vieną pamoką per savaitę, o 9 klasėje – po 1 pamoką per dvi savaites. Palaipsniui nuo 1 iki 10 klasės šiam dalykui bus skiriama po 1 savaitinę pamoką. Dalykas nebus vertinamas pažymiais.


Kaip anksčiau skelbė ministerija, programoje išskirtos keturios pasiekimų sritys: „Savęs pažinimas, kėlimas ir siekimas asmeninių tobulėjimo tikslų“, „Tarpusavio santykių kūrimas ir mokymasis bendradarbiauti“, „Atsakingas elgesys ir pasekmių įvertinimas“, „Asmens, bendruomenės gerovės kūrimas, sveikatos stiprinimas ir saugojimas“


Programoje įgūdžiai ir gebėjimai ugdomi palaipsniui, kartojant kasmet, pridedant kiekvienam įgūdžio ar gebėjimo mokymuisi ir tobulinimui po vieną plėtojantį, įgūdį įtvirtinantį žingsnį ar skirtingą kontekstą. 


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)