L. Kasčiūnas apie Ukrainoje sunaikintus, bet į Kinija turėjusius keliauti grūdus: rusai nesiskaito ir su savo partneriais

Žygimantas Gedvila/BNS


Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tvirtina, kad praėjusią naktį Rusija raketomis ir dronais atakuodama Odesos uostą sunaikino apie 60 tūkst. tonų grūdų, kurių didžioji dalis turėjo būti išgabenti į Kiniją.


Pasak jo, tai dar vienas įrodymas, kad Rusija nesiskaito su visomis šalimis, taip pat ir su savo partnerėmis.


„Padaryta didelė žala krovinių terminalams ir sunaikinta apie 60 tūkst. tonų grūdų buvusių uoste krovai į laivus. Didžioji dalis šių sunaikintų grūdų laivais turėjo būti išgabenti į Kinijos Liaudies Respubliką, bent oficialiai puoselėjančią „draugystę be ribų” su agresore Rusijos Federacija. Eilinis įrodymas visiems, tame tarpe ir Rusijos partnerėms, kad Maskva nesiskaito su niekuo ir iš jos tegalima tikėtis tik problemų bei nelaimių“, – savo feisbuko paskyroje teigė politikas.


Kyjivas trečiadienį pareiškė, kad per naktinius Rusijos smūgius aplink Odesos uostą buvo sunaikinta 60 tūkst. tonų eksportui skirtų grūdų.

REKLAMA


Rusijos raketos į Pietų Ukrainos Odesos sritį skriejo dvi naktis iš eilės. Čia buvo nusitaikyta į Juodosios jūros pakrantėje esančius uostus. Atakos buvo surengtos po to, kai Maskva pasitraukė iš Ukrainos grūdų eksporto susitarimo.


Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prieš tai buvo pareiškęs, kad Rusija „sąmoningai taikosi į grūdų susitarimo infrastruktūrą“.


Pirmadienį Rusija atsisakė pratęsti tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms (JT) ir Turkijai sudarytą susitarimą, kuris padėdavo užtikrinti saugų ukrainietiškų grūdų eksportą. Po savo pasitraukimo iš grūdų iniciatyvos Maskva prakalbo apie rizikas ateityje gabenant grūdus Juodąja jūra.


JT yra perspėjusios, kad dėl susitarimo griūties labiausiai nukentės pasaulio skurdžiausieji.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)