G. Skaistė: tikėtina, kad lėšų kompensacijoms už elektrą ir dujas poreikis bus mažesnis nei suplanuota biudžete

G. Skaistė: tikėtina, kad lėšų kompensacijoms už elektrą ir dujas poreikis bus mažesnis nei suplanuota biudžete


Rinkose ženkliai nukritus energijos kainoms, finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad kompensacijoms gyventojams valstybės lėšų gali prireikti mažiau nei planuota rengiant biudžetą.


Pasak ministrės, 2023 m. valstybės biudžete elektros ir dujų kainoms buitiniams vartotojams kompensuoti numatyta 714 mln. eurų. Kiek jų iš tikrųjų bus panaudota esą priklauso nuo to, kaip energijos kainos kis.


„Dabartinės prielaidos leidžia tikėtis, kad tiek pirmą, tiek antrą pusmetį poreikis bus mažesnis nei buvo suprojektuota rengiant valstybės biudžetą“, – trečiadienį spaudos konferencijoje Vyriausybėje sakė G. Skaistė.


Ministrės teigimu, dar anksti spręsti, kiek biudžeto lėšų gali būti sutaupyta.


„Konkretūs skaičiai matysis tuomet, bent už pirmą pusmetį, kada tas pusmetis bus pasibaigęs. Dabar matome, kad visuomeninio tiekimo kaina yra sumažinta, atsižvelgiant į rinkos tendencijas, bet kokios kainos bus nustatytos antram pusmečiui kalbėti dar ankstyva“, – kalbėjo G. Skaistė.


Ministrė pridūrė, kad „dėl kompensacijų taikymo ar netaikymo“ Ministrų kabinetas apsispręs Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai nustačius naujus visuomeninio elektros ir dujų tiekimo tarifus.

REKLAMA


Lietuvos energetikos agentūros vertinimu, vidutinė didmeninė elektros energijos mėnesio kaina balandžio 1–4 d. „Nord Pool“ biržoje sudarė 0,079 Eur/kWh. Per kovą vidutinė kaina biržoje, palyginti su vasario vidutine kaina, sumažėjo 23 proc. – iki 0,089 Eur/kWh be PVM.


Vidutinė vienos savaitės kaina pastarąsias 3 savaites iš eilės yra mažesnė už 0,08 Eur/kWh be PVM. Tai mažiausios vidutinės savaitės elektros kainos nuo 2021-ųjų rugpjūčio, kai prasidėjo žymus elektros kainų augimas.


Tuo metu dujų kaina Nyderlandų TTF prekybos taške trečiadienį siekia 47 Eur/MWh – panašus kainų lygis paskutinį kartą taip pat fiksuotas 2021 m. vasaros pabaigoje.


Kaip trečiadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje Seime kalbėjo energetikos ministras Dainius Kreivys, stebint dabartines energijos kainas šie metai turėtų būti „žymiai energetiškai lengvesni“.


Pasak jo, remiantis dabartinėmis prognozėmis, kol kas nematomas poreikis pratęsti dabartinę kompensacijų už elektrą gyventojams tvarką.

REKLAMA


Šiuo metu valstybė kompensuoja iki 28,5 ct/kWh elektros kainos buitiniams vartotojams – iki minimalaus 28 ct/kWh tarifo.


Energetikos viceministrė Inga Žilienė yra sakiusi, kad dėl kompensacijų už elektrą buitiniams vartotojams taikymo antrąjį metų pusmetį bus svarstoma gegužę.


Anot jos, svarstomi keli kompensacijų mechanizmo variantai – taikyti didesnę subsidiją socialiai jautrioms visuomenės grupėms ir kitokią likusioms, taip pat – kompensaciją skirti tam tikram suvartojamos elektros kiekiui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)