G. Skaistė abejoja galimybe grąžinti NPD vaikus auginančioms šeimoms: valstybė nėra tokia pajėgi

G. Skaistė abejoja galimybe grąžinti NPD vaikus auginančioms šeimoms: valstybė nėra tokia pajėgi


Finansų ministrė Gintarė Skaistė tvirtina, kad valstybė nėra pajėgi ir padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) šeimoms, kurios augina vaikus, ir taikyti šiuo metu pasirinktą vaiko pinigų modelį. Pasak jos, reforma yra pakankamai nesena ir jai reikėtų leisti duoti savo efektą.


„Praeitoje kadencijoje buvo atsisakyta papildomo NPD dydžio, pasirinktas vaiko pinigų modelis, kuomet ir nedirbančios šeimos taip pat gauna pinigus vietoje papildomo NPD. Man atrodo, jeigu pasirinkome vieną modelį, tai prie jo reikėtų ir laikytis“, – ketvirtadienį susitikime su Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos nariais teigė G. Skaistė.


Ji mano, kad geriau būtų sistemiškai bandyti NPD priartinti iki minimalios mėnesinės algos (MMA) visiems dirbantiems asmenims.


„Turbūt valstybė nėra tokia pajėgi, kad galėtų ir vieną, ir kitą turėti, o siaurinti ano modelio nėra didelės politinės valios. Galų gale ir pati reforma buvo pakankamai nesena, turbūt reikia leisti jai duoti savo efektą. Man atrodo geriau sistemiškai bandyti NPD priartinti iki MMA visiems dirbantiesiems ir taip mažinti darbo santykių apmokestinimą mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms“, – sakė Vyriausybės narė.

REKLAMA


Prieš Seimo pavasario sesiją prezidento patarėja Irena Segalovičienė „Žinių radijui“ užsiminė, jog vienas iš kryptingų tikslų turėtų būti NPD ir MMA sulyginimas, prioritetą skiriant dirbančioms ir vaikus auginančioms šeimoms.


Prezidentūros atstovė akcentavo, kad sprendimai, susiję su NPD artinimu prie MMA, šeimoms turėtų būti priimami kaip įmanoma greičiau, o vėliausia jų įsigaliojimo data galėtų būti kitų metų sausio 1 d.


Reaguodama į tokią prezidentūros poziciją, premjerė Ingrida Šimonytė savo „Facebook“ paskyroje ironizavo, kad NPD sulyginti su MMA būtų galima nebent sumažinus pastarąjį dydį. Pasak I. Šimonytės, kadangi „to daryti neketiname“, MMA ir NPD didės tiek, kiek leis ekonomikos augimas.


Ji taip pat rašė, kad minėtais klausimais „į priešrinkiminių pažadų aikštelę“, matyt, išbėgs dar ne vienas prezidento patarėjas ir jo mintys „taps dar viena antrašte“.


Galiausiai Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad prezidentūros pasiūlymas NPD sulyginti su MMA galėtų būti įgyvendintas iki šios parlamento kadencijos pabaigos.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)