G. Skaistė apie mokesčių reformą: dirbantiesiems pagal darbo sutartis situacija nepablogės

G. Skaistė apie mokesčių reformą: dirbantiesiems pagal darbo sutartis situacija nepablogės


Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad netrukus pristatyti planuojamoje mokesčių reformoje dirbančiųjų pagal darbo sutartis situaciją pabloginančių pasiūlymų nėra.


„Žmonėms, kurie dirba pagal darbo sutartis, situacija jokiais aspektais nepablogės“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ji.


Naujienų agentūra BNS, remdamasi neįvardintais šaltiniais Seimo Laisvės frakcijoje, trečiadienį vakare paskelbė, kad Lietuvoje bus siūloma įvesti dar vieną – 25 proc. – gyventojų pajamų mokesčio tarifą su darbo santykiais susijusioms pajamoms. Esą jis būtų taikomas, jeigu metinės gyventojo pajamos siektų nuo 60 iki 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU).


Šiuo metu pagrindinis GPM tarifas siekia 20 proc., o padidintas – 32 proc. – tarifas taikomas 60 VDU per metus viršijančiai pajamų daliai.


G. Skaistė sakė, kad BNS paskelbta informacija yra netiksli.


„Manau, kad tie žmonės, kurie nutekina informaciją, kuri yra netiksli, turėtų prisiimti atsakomybę už savo tekinamus skaičius“, – sakė finansų ministrė.


BNS taip pat skelbė, kad Finansų ministerija siūlys įvesti pajamų „lubas“ verslo liudijimų turėtojams.

REKLAMA


G. Skaistė ketvirtadienį komentavo, kad dirbantiems ne su darbo sutartimis „bus įvairių aspektų“.


„Teisingumas ir mokestinės naštos sąžiningas paskirstymas yra mūsų prioritetas. Tokių žmonių, kurie dabar naudojasi išskirtinėmis aplinkybėmis, moka mažesnius mokesčius – taip, gali būti, kad situacija pasikeis“, – sakė ji.


Taip pat skelbta, kad bus siūloma nebeleisti susigrąžinti dalies GPM už įmokas į trečios pakopos pensijų fondus ir gyvybės draudimo sutartis.


Savo ruožtu G. Skaistė komentavo, kad dalis lobistų yra suinteresuoti atskirų lengvatų išsaugojimu.


„Pastebiu, kad atskiri lobistai, kurie yra suinteresuoti atskirų lengvatų išsaugojimu, tikrai bando diskredituoti patį procesą tam, kad būtų išsaugomos jų lengvatos, kurios tikrai asmeniškai jiems labai naudingos.


Man atrodo, procesas prasidės, kuomet bus pristatytas visas paketas visuomenei. Derinimas su lobistais, su suinteresuotomis grupėmis vyks tuomet. Turėsime laiką, kada galės atskiros grupės sureaguoti, surašyti savo pastabas, pasiūlymus, į juos bus sureaguota ir įvertinti visi argumentai, kurie bus pateikti“, – sakė ji.

REKLAMA


G. Skaistė sakė, kad apibendrintas mokesčių reformos paketas visuomenei, tikėtina, bus pristatytas kitą savaitę.


„Artimiausiu metu pristatysime apibendrintą paketą. Darbiniai „failai“ buvo aptarti su koalicijos partneriais. Artimiausiu metu visas paketas bus pristatytas visuomenei . Tuomet ir galėsite įvertinti, ar tai, kas buvo pateikta žiniasklaidoje, buvo korektiška, ar ne. Galiu pasakyti, kad nevisiškai tiksliai.


Tikėtina, kad kitą savaitę, kuomet pristatysime bendrą paketą visuomenei, kuomet jau bus įvertintos pastabos, išsakytos ir koalicijos partnerių, ir paskutiniai pataisymai padaryti“, – sakė ji.


G. Skaistė anksčiau sakė, kad mokestiniai pasiūlymai yra suskirstyti į šešias temines grupes.


„Tai – investavimo modelio sukūrimas, kalbame apie investicinės sąskaitos įvedimą, atsisakant kai kurių kitų lengvatų, kurios yra mažiau tikslingos šiandien. Taip pat – tam tikrų sektorinių pelno lengvatų atsisakymas, teisingesnis gyventojų pajamų apmokestinimas. Šiuo metu yra skirtingas reglamentavimas skirtingoms pajamų rūšims. Manome, kad galėtų būti vienodesnis apmokestinimas. Čia atsižvelgiama į EBPO ir Pasaulio banko rekomendacijas. Pasiūlymai bus teikiami ta kryptimi. Taip pat – aplinkosauginiai mokesčiai. Tai jau Seime pateiktas Akcizų įstatymas, tikimės prie jo grįžti. Taip pat NT mokesčio modelis, suteikiant papildomas pajamas savivaldai“, – pasakojo ministrė.


Ji dar nurodė, kad didesni ar mažesni pasiūlymai bus pateikti visiems mokesčių sistemą apimantiems mokestiniams įstatymams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)